Очарователният модел ексклузивно пред NovaNews.bg за азиатската кухня, интригите в модната индустрия и страха от акули

Очарователната Алиса Ганева за първи път попада под светлината на прожекторите на модната сцена преди 9 години. Сега 22-годишният модел работи в далечната Малайзия, но признава, че често ѝ липсва морският бриз. Мечтае някой ден да създаде собствен моден бранд, като започне именно от България, но казва, че за съжаление условията у нас не позволяват развитието му и с времето ще насочи усилията извън пределите на родината.

 

Алиса печели конкурса "Мис Варна" през 2009 година, а след участието на "Мис България" през 2011 година кариерата ѝ тръгва стремглаво нагоре - получава покани от големи агенции в Италия и Азия. За разлика от повечето си колежки, тя не приема диетите, като за сметка на тях набляга на повече тренировки, защото смята, че човек не бива да се лишава от нещата, които харесва.

 

Още от рубриката

Тя отговори на няколко въпроса за рубриката „Красивата България”, в която Ви представяме някои от най-успелите и привлекателни българки, сред които са Теодора ДуховниковаМаноела ИвановаОлга МодеваНелина Георгиева, Вера Йорданова, Михаела Филева, Нели Атанасова, Михаела Бориславова и Хилда Казасян.

 

В момента работите в Малайзия, как се озовахте там?

 

- Попаднах тук по чиста случайност. Първоначално планирах Китай като дестинация, но тя отпадна. Но както казват - всяко зло е за добро, тъй като нещата тук се развиват доста добре. В Малайзия съм вече два месеца.

 

Какви са разликите между България и Малайзия, отношението към професията и към чужденците?

 

- Разликата е огромна във всяко отношение. Тук в повечето случаи хората просто гледат да си свършат работата. Много рядко се забавляваш на снимачната площадка. На мен това не ми допада, но крайният резултат винаги е много добър, а това е най-важното. Кухнята им също не е от любимите ми.

 

Кое е най-странното нещо, което сте яли там?

 

- В началото доста експериментирах с храната, в интерес на истината не помня кое беше най-странно, спомням си само за едни кокосови курабийки, които бяха адски вкусни. И за един ужасен случай с кървящо пилешко месо и пера по него.

 

Това не пречи ли на професията Ви? Доколкото знам, повечето Ваши колежки и колеги спазват много стриктен режим на хранене…

 

- Не съм фен на диетите, хапвам каквото ми е вкусно. За закуска обожавам бананови палачинки с фъстъчено масло. Освен това наблягам повече на тренировките – това си е моят режим. Решила съм, че не мога да се лишавам от това, което харесвам в кухнята, а аз харесвам доста калорични неща. Старая се доколкото е възможно да поддържам здравословния си апетит. Много харесвам ванилов сладолед, гофрети със сладко от боровинки, пържени картофи. Обичам и да си пия кафето със сладолед.

 

Това не се ли отразява на формата Ви?

 

- Не, по-скоро допринася за хубавите женски извивки. Съчетано със съответна тренировка, а също така и начина за приготвяне на ястията е от голямо значение – избягвам бяло брашно, олио, захар, газирани напитки. Вместо захар – слагам мед например. Имам и няколко любими ястия от българската кухня – миш-маш, боб, леща, мляко с ориз, бисквитена торта на баба… Всичко българско ми е любимо.

 

Като споменахме България, има ли нещо, което Ви липсва от родината, особено сега в далечната Азия?

 

- Родена съм в Търговище, но от осем години живея във Варна - през лятото там е адски красиво, много ми липсва морският бриз. Усещането е несравнимо. В Малайзия го няма, доста по-различно е. През цялото време ми липсва всичко от България. Вероятно като се прибера обаче, ще се преместя в София, там има много повече възможности за реализация в професионален план.

 

Кое е най-красивото място, което сте посетили?

 

- На първо място е остров Бали в Индонезия. След това са Сейшелските острови. Такива безсрамно красиви места те зареждат по невероятен начин, вълнуват чувствата ти – особено в комбинация с любимите ти хора. Следващата дестинация, която съм си набелязала, е Бора Бора.

 

Това значи ли, че предпочитате морето пред планината?

 

- Съвсем не, харесвам и двете неща, доста са различни. През есента много обичам да ходя на походи, пикници, да си запалим огън и да пием червено вино покрай него. Малко ме е страх от мечки, но слава Богу, до момента не съм се натъквала на такива.

 

От какво друго се страхувате?

 

- Страх ме е и от акули, затова наблягам на басейните пред морето. Но един от най-сериозните ми страхове е да омръзна на мъжа до себе си. Говоря по принцип, тъй като в момента съм свободна. Има доста кандидати, но не са този тип мъже, които ми харесват.

 

Какъв трябва да бъде мъжът, за да успее да привлече вниманието Ви?

 

- Трябва да е човек, на когото се възхищавам, който да може да прави неща, които аз не мога. Да е успял и да има постижения. Нуждая се от мъж, който да ми дава увереност в начинанията ми, защото понякога и аз самата имам съмнения. Трябва да е уверен в себе си и в това, което прави. Визуалните качества рядко са от значение за мен. Не се възхищавам от мускули. Също така трябва да е подходящ за семейство. Един от главните ми приоритети в живота е създаването на здраво и щастливо семейство, всичко останало е маловажно. Нещата днес се случват изключително динамично, особено в професии като моята. Човек понякога се чувства неуверен и уязвим, но с правилните хора минаваш лесно през тези етапи, които са неизбежни.

 

Как бихте определила точно професията Ви на модел? Като че ли малко хора разбират какво точно значи тя.

 

- Това е много сложна професия. Почти никой не я разбира, защото хората виждат само крайния резултат. Зад него стоят много стрес, безсъние, напрежение, завист, скандали… По-лошото е, че не приключва с това – някои посягат към наркотиците, виждала съм всякакви извращения – казвам го от първо лице. Често съм присъствала на такива „събития” и оттам идва и нежеланието ми за нощен живот. Не е само в България, навсякъде е така. И Куала Лумпур не прави изключение. Всичко това обаче е опит. Някой ден ако дъщеря ми поиска да е модел, аз твърдо ще ѝ забраня!

 

Освен всичко кариерата на модел е сравнително краткотрайна, с какво смятате да се занимавате след това, кои са Вашите приоритети?

 

- Точно в момента това са на първо място кариера и на второ – семейство. След като изградя успешна кариера, семейството ще заеме първото място. Мечтата ми също е в модния бранш, но не е свързана с моделството, а с моя собствена модна линия. Щом приключа със снимките се захващам веднага с изграждането на собствен бранд. Това обаче изисква тотална отдаденост и време, с което в момента не разполагам.

 

В България или в чужбина?

 

- Като за начало ще е с малки стъпки в България. След това ще се опитам и да го разпространя в чужбина, защото все пак искам да печеля от това, а у нас това е почти невъзможно, особено в професии, свързани с изкуство. В България се котират единствено проституцията и лъжите. В интерес на истината, къщата ми в Търговище е като храм или малък музей – напълнила съм я с книги, списания, бои, листа и статични модели. Чувствам се изключително добре там, много ме вдъхновява и зарежда. Когато скицирам модели, дори нямам нужда от кафе! А сега в Малайзия получих и първата си поръчка за абитуриентска рокля, което много ме зарадва.

 

Случвало ли Ви се е да отправят неприлични предложения?

 

- Случвало ми се е естествено. Мисля, че това е нещо нормално. Веднъж отказах „оферта” от 10 000 евро от господин, който не беше българин. Аз отказах, но има много момичета, които дори не биха се замислили в този случай. 

 

Има ли хора, на които се възхищавате или на които бихте искала да приличате? В работата си, в живота?

 

- Когато бях малка, постоянно исках да приличам на някого, а това е много грешно. С годините се научих, че е по-важно да се фокусираш върху това да усъвършенстваш себе си, отколкото да се стремиш да си като някой друг. Има човек, на когото искрено се възхищавам и той е винаги до мен и ме подкрепя във всяко едно отношение, във всяко решение, което вземам, независимо какво е то.

 

Малайзия стана все по-често споменавана в новините след катастрофите, които се случиха със самолетите на националния превозвач – в Украйна и над Индийския океан. Как реагират местните жители на тези трагедии?

 

- Нямам пряко наблюдение, но предполагам, че местните жители са удивени, уплашени и съчувстват силно на оскърбените семейства, които са загубили близък при инцидентите. Това са ужасни трагедии – напоследък се случват доста плашещи неща, включително и мистериозно убийство на наша колежка, което нажежи атмосферата и наложи нови правила в модните среди. Мир на праха ѝ, съчувствам на семейството и близките ѝ.

 

Физическата красотата от какво значение е в постигането на професионални успехи, до каква степен двете понятия са обвързани и смятате ли, че тя ви е помогнала?

 

- Определено смятам, че тя е от значение за професионалните успехи в моя бранш, но тя не е всичко. Красотата не може да компенсира липсата на талант.

 

А какво е за Вас красотата?

 

- Красотата на всяка жена се крие в индивидуалността. Колкото повече си наясно с нея, толкова по-красива си. Трябва да се внимава да не прескочи границата и да изглежда евтина – това убива красотата и на най-привлекателната жена. Също така и непремерената нахалност, която се среща често в наши дни. Колкото по-нахална е жената пред един мъж, толкова по-малко заинтересован остава той.

 

Автор: Рой Хил