Съмнения за корупция замразиха европейски пари

Скандал се заформи в българското кино. Съмнения за корупция и за конфликт на интереси спряха европейските пари за подпомагане на българското кино на последния конкурс за сценарии. Близо 7 милиона лева са замразени, а шефът на комисията Евгени Михайлов, подаде оставка. Причината – жалба на 22-годишната Росица Караджова, която е участник в конкурса, сблъскал се с редица скандални факти. Според разказа й в българското кино години наред държавни и европейски пари се дават на „наши хора” и всеки нов няма шанс да пробие, колкото и да е кадърен. 

 

Преди три седмици шефът на комисията на Националния филмов център Евгений Михайлов подаде оставка. Причината – скандал с повтарящи се оценъчни карти в конкурсната сесия за сценарии на игрални филми. Оплакаха се участници в конкурса. Тези и други факти вижда и вкарва в жалба до съда и изгубилата на конкурса Росица – глухото момиче, известно на всички ни с участието си в предаването „Байландо”. Tъкмо тази жалба замразява европейските пари.

 

В своята карта за оценка на кандидат, Евгений Михайлов преписал едно към едно от колежката си в комисията Геновева Димитрова. Текстът е без никакви разлики. Защо Михайлов е преписал, знаела ли е Димитрова и как така един член на комисията има достъп до оценъчна карта на друг член? 

 

Според Росица обаче има хора от комисията, които дори не са чели сценария й. Тя твърди това, слушайки официалните записи от заседанието на 9-членната комисията за определяне на победител, който да вземе пари за филм. Там кинокритик изтъква, че определен сценарий бил единственият на историческа тема, без изобщо да се сети за този на „Росица”, наречен „Армаган”, посветен на тракийските бежанци през 19-и век. Ето част от официалния запис.

 

Съдебната процедура е такава, че самата жалбата на Росица замразява парите, за да се разгледа делото. Въпреки обявените победители. Росица се оплаква от обидни нападки по интернет заради това, което е предизвикала.

 

Акцентът в жалбата на Росица обаче не е в оценъчните карти, а в конфликт на интереси. Чолаков, който е чиновник и няма право на фирми, е допуснал своята доскорошна фирма „Геополи Филм” да участва с проект, твърди тя. Това се случва, когато тази фирма е на собствения му личен адрес и докато сам той приема поръчки за заснемане на видеопродукции от нейно име. 

 

Така Чолаков хем назначава комисията за конкурса за филми, хем участвал със сценарий за филм пред нея. От половин година той не е управител на „Геополи Филм”, но дали негласно я управлява? 

 

Поне това показва следващият експеримент. Жена се обажда на номер, обявен на електронния сайт на фирма „Геополи”, за да иска заснемане на клип за клиент от Турция. Вдига самият директор Чолаков. Разговорът трае 15 минути. От него става ясно, че Чолаков е готов за сделка. 

 

Доказва ли този диалог обаче, че той е в нарушение на забраната да има фирма и че е в конфликт на интереси спрямо конкурса, където “Геополи Филм“ участва с прoекта?

 

Именно „Геополи Филм” е била на домашния адрес на Чолаков – пререгистрирана е едва в началото на месеца, след като съмненията около директора се разшумяха. Росица сигнализира за още конфликт на интереси.  Например определена фирма печели вече години наред пари за филмови сценарии – над 10 пъти. Управителката й е председател на филмова асоциация, излъчила трима оценители в комисията. 

 

И други примери, които подлагат на съмнение качеството на финансираните филми. Чолаков се защити, като обяви, че зад скандала с 22-годишната Росица стои американско лоби, което иска да снима евтино и на загуба за българите, противно на политиката на Чолаков.

 

Хонорарът на адвоката е над 10 пъти по-нисък от посочената от Чолаков сума, каза още Росица. Войната в българското кино продължава.

 

Целия репортаж може да гледате във видеото.