Няма да купуват вече плод и зеленчук от Полша

Руските власти забраниха вноса на всякакви плодове и зеленчуци от Полша, предаде Франс прес.

Още по темата

 

„Ябълки, круши, дюли, череши, зеле…” изброи някои от стоките Алексей Алексиенко, говорител на санитарната служба „Роселхознадзор”. Ограниченията влизат в сила от утре, а се налагат заради многократното нарушаване на руските санитарни норми.

 

Алексиенко беше категоричен, че забраната не е политически мотивирана. От „Роселхознадзор” твърдят, че полските зеленчуци и плодове често са заразени и съдържат наднормени количества пестициди и нитрати. 90% от полските ябълки например съдържали пестициди.

 

Не за първи път обаче се чуват обвинения към руското правителство, че използва подобни търговски забрани като политическо оръжие в момент на повишено напрежение със Запада. Плод и зеленчуковата забрана идва след нова вълна от санкции, които ЕС и САЩ въведоха по адрес на Москва заради отношението й към украинската криза.

 

Преди дни Русия наложи забрана за внос на консервирани плодове и зеленчуци, млечни продукти и картофи от Украйна. В същото време Варшава се явява един от най-твърдите поддръжници на прозападния курс на Украйна. Освен това в Полша се планира да бъде изградена най-голямата база на НАТО в Източна Европа, част от придвижването на изток на потенциал за реакция при кризи.  

 

Междувременно сондаж показа, че мнозинството от руснаците не са разтревожени от европейските и американските санкции срещу Русия, предаде БГНЕС. 58% от анкетираните не се безпокоят от международната изолация на страната си, а 61% не са притеснени от икономическите и политическите санкции.