Санкции за нарушенията евентуално ще има през септември

Политически партии са използвали ксерокопия на личните карти на свои служители и са злоупотребявали и с болничните им листове, за да си набавят необходимия брой подписи за регистрация на евроизборите. Информацията изнесе Комисията за защита на личните данни.


И на идващите избори обаче ще ни грози същата опасност и няма да е изключено отново да открием данните си в списък на партия, която не поддържаме. Защо вече 2 месеца няма яснота дали, кой и как е злоупотребявал с лични данни на европейските избори?

Още по темата

 

Преди два месеца Ангел Пилев открива, че подкрепя политическа партия, за която не е и чувал.

 

„Сезирах всички възможни инситуции. Помолих да ми се махне името оттам, тъй като аз не съм подписвал”, обяснява Ангел Пилев.


И до днес името и ЕГН-то на Ангел фигурират в списъка на партията. Но дори и да се установи фалшификация, няма кой да носи наказателна отговорност, защото е невъзможно да се установи кой точно е активистът, злоупотребил с лични данни.


Затова институциите умуват дали да не накарат партиите задължително да вписват в листовете с подписи кой ги е събрал и къде точно. Засега единственото наказание може да бъде финансово, за съответната партия. А възмездието за стотиците жертвите на злоупотребата - да им се заличат имената от съответния списък. Някога.


„Това не е ли малко - след дъжд качулка. Изборите минаха, минаха едни 3-4 месеца и все още не може да се установи това нарушения ли са, откраднати данни”, пита се Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.


Предложения за законови промени са били направени от ЦИК и прокуратурата веднага след европейските избори. Депутатите обаче не стигнали до тях.


„Действително очаквахме да ги разгледат, но поради обстоятелствата, не се случи, твърди Мария Мусорлиева, зам.-председател на ЦИК.


Недоволни от плановете, макар и неизпълними, останаха малките партии, които пък се се оказаха най-големите нарушители.


Санкции за партиите евентуално ще има през септември. Кой колко ще плати не е ясно, защото резултатите продължават да не са готови. Така на изборите през октомври хората, като Ангел, ще трябва да разчитат на собствената си бдителност.


„Много приятели ми казват: що се занимаваш, няма да има наказани, каква е файдата? Файдата е това, че така ще се натискат, ще им се показва, че не може и малко по малко системата ще бъде променена”, казва Ангел Пилев.