Около 50 човека се включиха в издирването на избягалото животно

Ягуар избяга от зоопарка в Ловеч. Полицаи и ловци го търсеха в района около парк „Стратеш”, където се намира зоологическата градина. Всички хора в района бяха евакуирани. След шестчасови опити да бъде упоен със стрела с инжекция, ягуарът е бил застрелян от един от ловците.

 

Тази сутрин, докато служител на зоологическата градина почиствал клетката на животното, забравил да затвори вратата. Тогава хищникът успял да се промъкне през нея и да избяга.


„При миенето, една от вратите е оставена отворена. Явно човешка грешка и животното излиза от клетката. Чакаме с две пушки, тези пушки са със стрелички за упойване. Най-важната задача беше да не се допускат хора и хората, които са в зоопарка да освободят по най-бързия начин, за да няма произшествия”, обяснява кметът на гр. Ловеч Минчо Казанджиев.


Паркът е разположен на площ от 110 дка. Близо 50 полицаи и ловци с пушки претърсват едва 5 дка, където се предполага, че се намира животното.


Районът около целия парк беше отцепен. През 10-15 метра има полицейски патрули, които не позволяват движението нито на автомобили, нито на пешеходци.


„Аз бях тук първа смяна от 8 часа, казаха, че към 9:30 – 10:00 часа взели да го хранят или нещо такова и животното излязло и се страхуваме сега. Видяхме полицаите, видяхме, че забраниха нагоре да се ходи”, разказва Ана Маринова – жител на Ловеч.


Ловците успели да открият ягуара на два метра от оградата на парка, но след няколко неуспешни опита да бъде упоен, се наложило да го застрелят. По думите им животното е било много близо до пролука в оградата, през която е можел да излезе и да тръгне към близкия жилищен квартал.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Кремена Недялкова