До момента има информация за 2 жертви - мъж и жена

Втора приливна вълна идва към Мизия. Полицаи и Гражданска защита избутаха телевизионните екипи почти извън града. Силната вода отново започва да пълни града с вода и да отцепва пътя.


Драстичното покачване на нивото на водата започна през нощта. Панически хората започват да бягат от стихията. Някои обаче отказват да напуснат домовете си.


До момента информацията е за 2 жертви - възрастен мъж, чийто син работи в Гражданска защита и една възрастна жена.

 

На 2-ри август в 21 часа вечерта центърът на Мизия е изцяло под вода. Хората се придвижват по улици, които все повече приличат на реки. Ивалин вече е извел семейството си на баира.
„При шурека сега е 1,30 метра. Значи кошарата падна и къщата почна да пада”, оплака се Ивалин.

Още по темата

На връх имения си ден по стар стил Илия гледа от терасата ужаса под къщата си. Не може да излезе от дома си, защото вратата на двора му е потопена от първата вълна.


Водата започва да се покачва драстично през нощта. Така Мизия посреща втория ден на водния апокалипсис.


Градът е под вода, на места до 4-5 метра. Една след друга рухват десетки къщи. Започва евакуация, а хората изпитват все по-силни болка, гняв и отчаяние.


Над 800 са евакуирани. Много хора обаче отказаха да напуснат домовете си. Възрастни хора блокирани в домовете си, майки с деца чакащи спасение по покривите на къщите си. По този начин изглеждаше Мизия след приливната вълна.


С всяка изминала минута водата се е покачвала с по няколко сантиметра. И накрая е покрила всичко. Все още обаче има хора, блокирани в домовете им. И хора, които не искат да бъдат спасени.


Минути по-късно „Гражданска защита”, пожарната и военните започват спасителната операция. Хората са вадени с лодки, камиони и хеликоптери.


Сега десетки жители на Мизия имат общ дом - детската градина в града. Легла има само за няколко късметлии.


Всички евакуирани бяха категорични, че никой не ги е предупредил, че трябва да се евакуират. А вълната ги е изненадала. Спасителната акция продължава.


Десетки спасителни лодки обикаляха тихите улици на Мизия в търсене на последните, останали в капана на стихията.

Още по темата

От сутринта екипа на младши сержант Николай Димитров от плевенското военно формирование е извадила десетки от потопения град. Улица по улица лодката трябва да обиколи предварително начертан периметър.


В лодката е и Десислав. Местен доброволец, който е навигатор в района. Под натиска на водата много къщи поддават и падат. Опасно е както за хората в тях, така и за спасителите. Лодките на военните, на „Гражданска защита”, на полицията и на доброволците са последната надежда за живот за спасените.


На една от най-високите точки в Мизия цял ден се събираха хора, които се опитваха да разпознаят залетите си домове.


От сутринта всички управляващи повтарят едно и също: че са имали огромен проблем с отказа на хората да се евакуират.


Има подозрения, че са правени корекции на коритото на река Скът, които не са включени в плана за управление.


„Подозира се, че именно това е довело до пълноводието и силното течение. Язовирите на този етап се изключват като причина”, уточни за Новините шефът на дирекция управление на водите в екоминистерството.


И въпреки това министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов направи уточнението, че няма нито един прелял язовир. Проблемът бил в преливането на реката.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Надя Ганчева, Ники Василковски, Румяна Попова, Биляна Борисова, Христо Калоферов