Депутатът от левицата не смята, че е имало изпускане на язовири

Жители на Мизия споделиха в ефира на Нова ТВ вчера, че депутатът Корнелия Нинова е отправила призив дигите покрай река Скът, която наводни града, да бъдат взривени по-рано, за да може водата да се оттече по-бързо. Появиха се твърдения, че взривяването е закъсняло.

Още по темата

 

Народният представител от левицата се оказа единственият български политик в Мизия в най-тежките часове на бедствието. Тази сутрин Нинова отбеляза по телефона за „Здравей, България”, че се злоупотребява с информацията за отказ дигите да бъдат скъсани.

 

Нинова обясни, че кметът на Мизия й се е обадил, докато е била на Бузлуджа и веднага заминала за там, за да успее да влезе в града преди той да бъде залят и изолиран. По пътя позвънила на земеделския министър Димитър Греков и на премиера Пламен Орешарски за разрешение за взривяването на дигата. Получила го още преди да стигне до бедстващия град.

 

Към 18:30 часа, когато Нинова пристигнала при дигата, собственикът на земеделските земи вече копаел със собствената си фадрома. Към 19:00 часа вече имало пробив и водата започнала да се изтича. През нощта обаче нивото се покачила и направеният пробив не помогнал много и градът вече бил наводнен.

 

„Най-страшното беше грохотът от падащи къщи и писъци на хора. Беше тъмно, нямаше ток”, разказва Корнелия Нинова за трагичната нощ. „Видяха хора, които при очевидна заплаха за живота си, отказват да напуснат дома си”, добави депутатът от Коалиция за България.

 

Нинова не потвърди мнението, че водата не може да е само от дъждовете, а е имало изпускане на язовири, като припомни, че областният управител и представители на „Напоителни системи” са отрекли тази версия.

 

Какво още каза Корнелия Нинова ще разберете от видеото.