Недостигът на пари ще се отрази пряко върху пациентите, казва д-р Кацаров

„Не можем да очакваме промяна в здравеопазването, след като парламентът отпусна 225 милиона за НЗОК. Парите, които днес НС гласува, са със 100 милиона по-малко от необходимото. Това означава, че те ще бъдат платени не от държавата, а от пациентите и от болниците”, коментира актуализацията на бюджета на Здравната каса д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

 

Според здравният министър в оставка Таня Андреева реформата в здравеопазването няма да се случи, защото държавата няма ресурс за това. Тя смята, че са нужни повече пари и законодателни промени, които да гарантират качествено здравеопазване и да няма възможност за източване на Здравната каса.

 

„Смятам, че ако се формира дефицит в пълния размер, който е в прогнозата в края на април, държавата има механизми, с които може да се справи и ако този ресурс не е предвиден в актуализацията на бюджета. По това време на годината вече са проведени всички процедури по разплащане на медикаменти, медицински изделия, консумативи. Болниците не тичат до аптеката да купуват всичко, с което работят. Пациенти категорично няма да бъдат връщани, заяви министър Андреева.

 

„Твърдението, че няма пари за пациентите, а в същото време те няма да бъдат връщани очевидно е казано сериозно. Има недостатъка, че не е вярно. Недостигът на пари се отразява по два начина на здравната система – първо се ограничава достъпът до медицинска помощ, защото болниците нямат достатъчно средства да поемат всички пациенти и да отлагат тези, които могат да бъдат отложени. Другият ефект от липсата на достатъчно средства е влошаване на качеството на медицинската услуга, защото доставчиците на лекарства, медицински изделия и консумативи отказват да доставят на болниците или доставят най-евтините”, каза д-р Кацаров.

 

„Сега не може да се каже, че картината е „апокалиптична”, защото тя е такава от няколко години. Не е вярно, че са необходими пари, за да се извърши реформа, това са оправдания за отказа да бъде направена тя. Не е вярно също така, че здравната система харчи много пари”, допълни лекарят.