Премиерът Близнашки призова за българите за национална солидарност след наводненията

Служебните министри ще отделят по 300 лева от заплатите си в помощ на бедстващите. Инициативата е на министър-председателя проф. Георги Близнашки и беше обявена от него на брифинг след първото заседание на служебния кабинет, продължило час и половина.

Още по темата

 

„Това е благороден акт и призовавам всички, според възможностите си, да се отзоват, за да покажем, като нация, че можем да помогнем на своите сънародници”, добави служебният премиер, цитиран от БГНЕС. Близнашки каза също, че ще посети бедстващите райони, но не с целия си кабинет.

 

На пресконференцията стана ясно, че правителството ще ускори работата по апликационната форма, за да ангажира средства от Брюксел. Ще се потърси и финансиране от фонд „Солидарност” на ЕС, а според премиера шансът за отпускане на средства е много голям, защото доходите в тези региони са много ниски.

 

Проф. Близнашки подчерта, че е призовал за национална солидарност и е добре като общност да се покаже съпричастност с пострадалите от наводненията. „Има хора, които са достатъчно заможни, призоваваме да се откликне на тази кампания, която се осъществява от БЧК”, добави служебният министър-председател.

 

Вътрешният министър на служебния кабинет Йордан Бакалов и социалния министър проф. Йордан Христосков ще посетят засегнатите от наводненията населени места в четвъртък, за да помогнат на местните власти и на областните управители. Вече са взети мерки във връзка и с днешните дъждове. Специализираните екипи са на терен и до момента няма информация за проблеми.