Новите министри ще имат 60 дни да променят каквото успеят и да организират избори

Смяна на властта - кабинетът „Орешарски” от днес е в историята. Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаване на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки. На тръгване Пламен Орешарски заяви, че на него и на неговите министри се е паднало да управляват в най-тежките политически времена. Категоричен беше обаче, че е направил едно – успял е да увеличи доходите, макар и не с толкова, колкото се е искало на хората.

Още по темата

 

А Георги Близнашки ръководи първото си заседание, веднага, след като пое властта. Първо имаше среща на четири очи между бивш и настоящ премиер, а след това още една - на много повече очи, между кабинетите им. Събраха се, за да се запознаят. И малко след това публично и официално да си кажат довиждане.

 

Според отиващия си Пламен Орешарски, Близнашки има и малшанса, но и щастието да бъде служебен премиер: „Имате малшанс, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да ви позволят да реализирате по-мащабни структурни действия, от които страната има нужда. Щастието - защото служебните премиери са най-успешни в нашата история”.

 

„Ние не идваме на власт в името на някакви дългосрочни цели и интереси. Няма да прибягваме към никакви чистки или каквито и да било прояви на реваншизъм”, заяви новият министър-председател.

 

Добрият тон беше запазен и по министерствата, където застъпи новата смяна. С подарък в здравното, с благопожелания в социалното, и със запрятане на ръкави във вътрешното.

 

А след церемониите дойде и работната част – министрите отново се събраха на „Дондуков” 2 за първото си заседание. За час и половина взеха решение да номинират Кристалина Георгиева за поста върховен представител на ЕС по външните въпроси, нищо, че по правило това кресло е за европейските социалисти.

 

Новите министри анализираха и проблемите с бедствията и завършиха работния ден в храма – на Преображение. За вярващите църковният празник е свързан с новата надежда. Новите министри ще имат 60 дни да променят каквото успеят и най-важното – да организират следващите избори.

 

Подробности за смяната на изпълнителната власт ще научите от видеото.