Гледайте „Ничия земя” тази неделя от 18.00 ч. по Нова

Тази неделя в предаването „Ничия земя” от 18.00 ч. по Нова Даниела Тренчева  разказва две вълнуващи истории – за принца на разбойниците и живота на края на света.

„Принцът на разбойниците”  е един от най-големите крадци на соца, в чиято житейска библия са вписани десетки обири. Историята на Савко Калата, който започва с обирите още на десетгодишна възраст, а на двайсет и четири вече е в регистрите като особено опасен за обществото рецидивист. За кратък период натрупва присъди от 36 години, излежава близо 12 от тях, повече от две в изолатор. Там обаче се учи на друг занаят – разбиване на каси. Така в средите на лошите момчета получава призванието си най-големият крадец. Излиза от затвора през 85-та, но продължава да бъде надзираван от… жена си Наска в къща край Созопол. В една от книгите си Калата пише: „През социализма всички работеха, а аз крадях, сега всички крадат, а аз работя...”

Другата история ни пренася в едно изгубено село – далеч от проходимите пътища и от европейските стандарти за спешна помощ. В село Мугла шофьорът на единствената линейка умира в очакване на… линейка и лекарска помощ.  „Казват, че всеки един живот не е по-ценен от другия, независимо, че животът няма цена. Каква е причината тогава мерките за спасяването на животи да са различни? Бедността е връстник на многовековното село, а линейката - на жителите. Всички очакват колата с буркан да работи и я пазят като светиня. Хората в Мугла продължават да чакат - всичко друго, но не и изселване за по-добър живот. Чакат си пътя, лекарствата, доктора и шофьора на линейка. Някой наема ли се да им каже, че нямат право на това? Няма да се откажат да чакат. Никой няма как да ги изкорени от домовете им, няма как да изкорени разбиранията им.”, разказва Даниела Тренчева.

Не пропускайте историите „Ничия земя” в неделя от 18.00 ч. по Нова.