Според предложената нова формула може да се окаже, че тя е възможно да тръгне надолу

Изчисляват минималната работна заплата по нов начин. От социалното министерство предлагат тя вече да не е фиксирана. В зависимост от това какво ще включва формулата може да се окаже, че заплатата е възможно да тръгне надолу. Реално това засяга около половин милион българи - толкова работят на минимална заплата. 

 

Какво би станало, ако се реши най-ниският доход да се обвърже с икономическия растеж, който не расте, а пада - това би означавало, че се намаляват и заплати. Именно заради това от години се търси правилна формула. Ако има схема за вдигане на заплатата, то на всеки е ясно, че това става  заради това колко работим или не. 

Още по темата

 

Проблемът е какво се случва, ако се стигне до орязване заради намаляване на производителността на труда, например. Друг въпрос, който поражда новата формула, е ще се осреднява ли минималната заплата, ако се произвежда по-малко в селското стопанство, но повече в енергетиката.

 

Анализ на социалното министерство показва, че за всяка трета фирма това, че политиците определят минималната заплата е сериозен проблем заради ръста на разходите им. Налага се да уволняват. 

 

При средна заплата в София от над 1000 лева, минималните 340 лева вероятно не са непосилни за бизнеса. Различна обаче е картината в страната. Във Видин, Благоевград и Хасково средният доход е под 600 лева. На този фон 340 вероятно са много. 

 

Затова бизнесът настоява да има право сам да определя за колко работят служителите му. Социалният министър Йордан Христосков размаха пръст и на работодатели и синдикати заради сферите, в които не е договорено вдигането на минималните осигурителни прагове. Предупреди, че сам ще го направи, тъй като законът го позволява. Христосков подозира, че умишлено в някои сфери от две години не са пипани праговете, за да се пести от удръжки. 

 

Относно осигуровките, под 1% ще се вдигне прагът в строителството и ресторантьорството. Най-голямо е увеличението при производството на компютри - над 12%. Това означава, че и на работници, и на работодатели от догодина ще им се удържа доста повече за пенсия.