Един служител на Агенцията за технически надзор извършва по около 100 проверки месечно

След трагедията с асансьора убиец последваха масови проверки за техническа изправност на асансьорите в цялата страна. Общо асансьорите в България са около 120 000. До момента са проверени само 9 в София. Един от тях ще бъде спрян от движение. При друг е засечен технически проблем, но предстои да се изясни точно какъв. Вече има и жалби от притеснени граждани, които се тревожат за изправността на техните асансьори. Проверките започва поетапно в другите градове на страната.

 

Как минава една такава проверка пред медиите, колко и как са проверяваните асансьори в дните преди трагедията и как един екип може да се справи с десетките асансьори, които му се налага - поне на хартия да следи? Екип на Нова телевизия тръгна с инспекторите в столичния квартал "Гоце Делчев". 

Още по темата

 

След проверката експертите се на мнение, че асансьорът в жилищната кооперация в "Гоце Делчев" е в изправност и не създава опасност за хората, които живеят там. Фирмата, която поддържа съоръжението, също уверява, че е изрядна и редовно прави проверките, които са постановени в закона - на всеки 10 дни.

 

"Нямаме достатъчно служители. Най-натоварените градове са София, Пловдив, Варна и Бургас. Там служителите не достигат и се налага да командироваме служители от по-ненатоварени райони, за да извършват проверки в тези градове", обясни Димитър Михайлов от Агенцията за метрологичен и технически надзор.

 

По думите му един служител извършва по около 100 проверки месечно. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.