Дребният летен вирус може да се превърне в голям и скъп проблем, ако се наложи лекарска намеса

Наред с пътуванията, плажа и блаженото излежаване на слънце, на морския бряг ни дебнат и дребни неприятности като летните вируси. Дребни неприятности, които обаче се превръщат в голям и скъп проблем, ако се наложи лекарска намеса.

 

Вирусът с разстройството е помрачило и вашето лято. Имате здравна осигуровка и с точните лекарски съвети неразположението ще остане зад гърба ви. Именно потърсената помощ обаче е оставила незалечим спомен в жена, която цяла нощ е сновала с обезводнено дете между общинската поликлиника в Несебър и частните центрове в Слънчев бряг, но напразно. На територията на цялата Община Несебър има само два екипа на Бърза помощ. В Слънчев бряг линейките са на всеки метър. Въпросът обаче е, че никой не знае какво да очаква от тях. 

 

Обратно в Несебър - жената разбира, че колите пред центровете явно са повече от лекарите на смяна, а за медиците само пияните туристи вече са отворили работа до зазоряване. 

 

Вече по светло баща е получил указания от лекар за същия вирус. На каква цена ще разбере от медицинския си застраховател - вече се е подписал, че е съгласен. По закон навсякъде трябва да има видим за клиентите ценоразпис. Според регионалната здравна инспекция в целия Слънчев бряг е така. 

 

25 евро плаща полякиня за консултация с общопрактикуващ лекар. Докато масово туристите търсят лек за разстройство, украинец е платил 60 лева за рецепта за клизма, каквато биха му предложили и в аптеката. Екипът на „Събуди се” установи, че от регистратурата не са пратили мъжа при джипи, защото макар и в същата сграда, джипитата са отделна фирма. Украинецът е търсил помощ в непозната поликлиника. Чак от нашата проверка научи, че касата на централния вход работи само с част от кабинетите в сградата. Формално правата му не са нарушени.

 

През същия централен вход заобикаляме регистратурата и с питане по кабинетите стигаме до общопрактикуващия доктор Кайтазки. На чужденците той взема според неконтролираните от здравните инспектори тарифи, но здравноосигурените български летовници му дължат само потребителска такса 2.90 лева. 

 

Срещаме украинеца при втория му опит да получи помощ – след общинския център, който му е взел 30 лева за преглед при специалист, той идва в частна поликлиника, която не работи със Здравната каса и му взима 25 лева за преглед. Според справката на здравните инспектори на друго място е можело да му искат и 95 лева. Таван на цените няма, контролните органи само си водят бележки. 

 

Най-честото нарушение на иначе изрядните морски центрове е да си наемат лекар от София или от Козлудуй, например, по времето на годишния му отпуск. 

 

Съвети за това как да разпознаваме симптомите на чревния вирус и как да ги лекуваме – разберете във видеото.