Местната власт е категорична – пороите са причинили бедствието

Стотици българи бедстват, десетки населени места отново са под вода. Районът на Бургас е един от най-засегнатите и тази нощ даде три жертви. Две жени и един мъж загинаха при наводненията, причинени от проливните дъждове край морето. В Бургаско валя повече от 12 часа, а количествата достигнаха близо 200 литра на квадратен метър.

Още по темата

 

След пороите положението е бедствено в общините Харманли, Димитровград, Симеоновград, Опан, Гълъбово и Приморско. Но една от най-критичните точки е Южното Черноморие, където има скъсани мостове между населени места, а в спасяването на хората се включиха военни хеликоптери.    

 

Районът на Ченгене скеле е едно от най-засегнатите места край Бургас. Тук обстановката остава изключително усложнена. Водата е потопила хижите и лодките. През деня имаше бедстващи хора и в бургаските квартали "Победа" и "Акациите".

 

Река Ропотамо преля и затвори пътя между Созопол и Синеморец. Огромни са материалните щети, но най-лошото е, че и този път водата взе жертви. Пороят започва към 2 часа през нощта, след като през деня в Бургас са се излели вече 90 литра дъжд на квадратен метър. Два часа по-късно главният път Бургас-Созопол се превръща в река.

 

Автомобилите, в които са пътували двете загинали жени, са се движели в посока към Бургас. На 16 километра колите им са пометени от приливна вълна, дошла от гората заради преляла малка рекичка. Вълната минава през целия централен път и блъска колите в намиращите се в близост дере. Във воден капан са заклещени четири автомобила. В два от тях се возят жените, намерили смъртта си в бедствието.

 

69-годишната Недялка Танева остава заклещена в колата си, съпругът  й е спасен от двама мъже, които правят въже от кабели. Въжето достига и до 21-годишната Камелия Желязкова, но момичето е отнесено от втора приливна вълна. Вълна, която залива и местността Чегене.

 

Със собствени сили се справят в село Ново Паничарево. Там потопът също взе жертва – 27-годишен пастир, който спял в бракуван бус и бил отнесен от потопа.

 

Засега местната власт е категорична, че причина за бедствието са огромните количества дъжд. Хората обаче не вярват. И се молят да не завали отново.

 

Утре в Бургас е обявен ден на траур в памет на трите жертви.

 

Повече за бедствието ще научите от видеото.