Потопи, бури, урагани, пожари, свлачища и суша – аномалиите на времето вече са факт

Потопи, наводнения, горещи вълни и суша – това е бъдещето на Земята според най-новия доклад на експертите по климатични промени към ООН, ако замърсяването на атмосферата продължава с досегашните темпове. 
 
Проф. Кристофър Фийлд е един от най-известните специалисти по климатични промени в света. Поставя България сред най-уязвимите райони.
 
„В района на Източното Средиземноморие и на Балканите ние наблюдаваме увеличение на количеството и честотата на валежите, което е причина за многото наводнения. Хората често имат проблем с идеята, че все по-често ще има наводнения или суша, но това се случва, когато в една система, каквато е Земята, е концентрирана повече енергия от необходимото заради парниковите газове. Земята реагира с ектремни прояви на времето”, обясни проф. Фийлд.
 
Потопи, бури, урагани, пожари, свлачища и суша – аномалиите на времето вече са факт. Засилва се и рискът от хуманитарни катастрофи, смятат експертите. 
 
Все още обаче много хора по цял свят остават скептично настроени към ефекта от климатичните проблеми, заради които губим водни ресурси, намалява биоразнообразието, а това ще има огромно въздействие върху земеделието, цените на храните и икономиката като цяло, на мнение е проф. Фийлд.
 
„Надявам се, че развитите страни ще използват срещата на върха на ООН за промените в климата в края на този месец като отправна точка за бъдеще с по-ниски емисии на въглероден диоксид”, заяви пред Нова ТВ експертът. В противен случай последиците ще са най-тежки за бедните, слабите и възрастните хора по света и ще са истинско предизвикателство за  развиващите се страни, предупреждават още експертите.  
 
Повече по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Деси Банова