ФОРА ще представят на форума проекта, с който спечелиха международния конкурс за площад “Централен”

Знакови лица на съвременната архитектура от седем държави и три континента пристигат в Пловдив за участие в лекционната част на ежегодния ахритектурен фестивал ONE ARCHITECTURE WEEK 2014.

 

Лектори в професионалния форум, който ще се проведе в рамките на фестивала на 18-и октомври, ще бъдат Роберто Гонзалез Гарсиа от Адрес Жак (Испания), Франсис Еджерли от Асембъл (Великобиртания), Мария Айолова от Тереформ УАН (България/САЩ), Пиер Лоу от Колектив Етс (Франция), Дорийн Лиу от Ноуд Офис (Китай), Нура Ал-Сайех от Бахрейн и Жуао Руиво от португалското архитектурно бюро ФОРА, което спечели конкурса за обновяване на площад “Централен” в Пловдив.

 

“Общото между лекторите е, че са актуални имена със значителен опит и професионални постижения. Споделят нетрадиционен поглед към архитектурата  и предизвикват статуквото, като предлагат нестандартни решения на проблемите на градската среда” заяви арх. Любо Георгиев, директор на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014. “Изборът им цели и да представи на професионалната и академична общност у нас най-добрите примери от различни точки на света”, допълни Георгиев.

 

ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 ще се проведе от 10-и до 19-и октомври в Пловдив под надслов “Възможното невъзможно”. В допълнение към професионалния форум, за който вече могат бъдат закупени билети, програмата на фестивала включва и редица събития с безплатен достъп през цялата седмица, като работилницата “Тhe Clash of the Titans” (“Сблъсъкът на титаните”) с участието на представители на изявени архитектурни бюра от Хонг Конг, Франция и Холандия, редица акции и намеси в градската среда, които ще оставят временни и постоянни следи в пловдивския квартал Капана, и богата програма от изложби, филми и детски работилници.

 

Билети за еднодневния Форум могат да бъдат закупени в офисите на ЕДНО в София, на адрес ул. “Юри Венелин” 2, и в Пловдив, на адрес ул. Христо Дюкмекджиев 10 в кв. Капана, всеки работен ден от 09:00 до 18:00 часа. Цената на билетът е 50 лв. до 30 септември, а след тази дата ще е 80 лв. Билетите за студенти ще бъдат по 30 лв. до 30 септември и по 50 лв. от 1-ви октомври.