ЦИК разкрива секции само въз основа на фактически обстоятелства, поясни Камелия Нейкова

Валери Симеонов от Патриотичния фронт обвини ЦИК, че си затваря очите и не чете закона и дава привилегия на ДПС, разкривайки нови изборни секции в Турция. В „Здравей, България” говорителят на ЦИК Камелия Нейкова категорично отрече комисията да погазва каквито и да било закони.

 

"Няма нито една избирателна секция, която да е разкрита с решение на ЦИК и тя да е в противоречие със закона. Ние нямаме правомощия за преценка дали да разкрива, или не секции. Това се извършва само и въз основа на фактически обстоятелства, а именно дали има подадени заявления от избиратели, дали в места, където в предходни 5 години са провеждани избори и са гласували поне 100 души. Секции могат да бъдат откривани и по предложение на дипломатическите ни представители в различните държави”, поясни Камелия Нейкова.

 

"Действително ВАС е извършил проверка в нашата интернет страница, където са публикувани таблиците с местата, където се разкриват така наречените автоматични секции. Само че тук непълнотата се съдържа в това, че може би съдът не е погледнал, че това наше решение на 18 август е изменено поради допуснати технически неточности. Те са проверили само едната таблица, а не и другата. Става въпрос за непълнота при изясняване на фактическата обстановка”, обясни говорителят на ЦИК.

 

"Така че за тези осем секции, за които става въпрос и където се говори, че има подадено само едно заявление за гласуване и ние, въз основа на него, сме разкрили секции, не отговаря на истината”, поясни Нейкова.