Той изпрати официално писмо до медиите, в които "развенчава" три мита

Още по темата

Цветан Василев изпрати официално писмо до медиите във връзка с последните събития около КТБ.

 

"В продължение на повече от три месеца немалко медии ме атакуваха по начин, какъвто не съм си представял и в най-песимистичните си очаквания. По мой адрес бяха тиражирани обидни квалификации и небивалици, някои от които подсказващи определени болестни състояния на техните автори”, заявява Василев. Той изразява своята позиция по някои от актуалните теми и развенчава три мита, както самият Василев ги нарича.

 

Мит номер едно: Василев открадна парите и избяга

 

По думите му атаката срещу банката е започнала с "откровено пошъл и треторазряден холивудски сюжет”, сътворен от местни сценаристи.

 

"Според тях уж съм "поръчал" Делян Пеевски на трима нищо неподозиращи и невинни хора. По това време бях в командировка и след като разбрах, че целта на сценаристите е да бъда публично задържан, реших, че е по-добре да остана в чужбина, докато се изясни това очевидно недоразумение. Заявявам най-отговорно, че през онази черна седмица, бидейки във Виена, поддържах постоянен контакт както с изпълнителните директори на банката, така и с Управителя на БНБ”, твърди Цветан Василев. 

 

"След като видях очевидното нежелание на централната банка да заеме адекватна позиция, взех решение да поискаме специален надзор от БНБ. Не съм се крил. В публичното пространство бе пусната нескопосаната история за изнесени чували, надлежно съчинена на една улица с име на латиноамериканска столица. За мое учудване тази нелепост бе преповторена дори от Иван Искров и оформена като сигнал до прокуратурата”, заявява Василев.

 

Мит номер две: Василев се крие

 

"След като банката беше поставена под особен надзор, започнах активна работа по търсенето на начини за нейното възстановяване. Причината за сегашното състояние на банката и на финансираните активи е бруталната атака от страна на някои институции под умилителния поглед на БНБ и на тогавашното правителство”, казва Цветан Василев. 

 

"За да подкрепя тезата си, че срещу банката бе организиран погром с участието на държавни институции и техни представители, ще подчертая, че разполагам с неопровержими доказателства за манипулиране и изнудване на клиенти с цел изтегляне на техните средства, създаване на изкуствена паника, координирано изтегляне на средства на държавни фирми и други подобни. При това с широката подкрепа на услужливите медии, странно обединили се срещу посочения с пръст общ враг”, твърди Василев. 

 

Според него целта е била фалиране на КТБ и придобиване на някои от „апетитните активи” на безценица. 

 

Мит номер три: Банката е пирамида

 

"Тази басня упорито се разпространява от „центъра" за управление на държавата, подкрепян активно от бизнесмена Иво Прокопиев. Самият факт, че тези кръгове се обединиха около толкова абсурдно твърдение, говори за нисък интелектуален потенциал. Странно е, но основните им доводи се градят на нескопосаните тези на едно недостойно създание, чиито услуги те си осигуриха по един или друг начин. Странно е, че Иван Искров се включи в този фалшив хор, ползвайки същите доводи”, коментира Цветан Василев. 

 

Той твърди, че банката е финансирала балансирано и отговорно в основните сектори на индустрията, и преди всичко в отраслите, гарантиращи устойчивото развитие на икономиката на страната. 

 

"Няма как да не спомена и квесторите, част от които усърдно се стараят да „докажат" тезите на обвинението. Разбира се, защото така им е наредено. Сравнението на банката с пирамида е просто доказателство, че определени хора и кръгове се опитват да манипулират общественото мнение за някакви свои нечистоплътни цели”, на мнение е Василев.

 

Той завършва писмото с думите, че ще направи всичко по силите си за спасяването на КТБ. 

 

Цялото писмо на Цветан Василев можете да прочетете на официалната му страница.