Той беше отстранен преди месеци от поста си заради съмнения в престъпна небрежност

Софийският апелативен съд (САС) отказа да отстрани Цветан Гунев от длъжност. Апелативните магистрати потвърдиха определението на Софийския градски съд (СГС) за подуправителя на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор".

 

Цветан Гунев не е отстранен от длъжност. И Софийският градски съд, и Софийският апелативен съд отказаха да го отстранят от длъжност. Откакто беше обвинен самият той излезе в отпуск. Съдиите пък казаха, че няма никакви доказателства, събрани от прокуратурата, за това, че той би могъл по някакъв начин да окаже влияние върху свидетелите, или да попречи на разследването. Напротив – той е съдействал по всякакъв възможен начин за събиране на доказателства и събиране на истината по делото, което се води. 

 

Подуправителят на БНБ смята, че кризата в КТБ е предизвиканаСлед заседанието той обясни, че обвиненията срещу него са абсурдни, защото БНБ е регулаторен орган върху банките и няма как от него да се очаква да следи за това какви кредити са отпускани. 

 

Цветан Гунев обясни, че е силно изненадан от факта, че определени институции си позволяват да нарекат Корпоративна търговска банка пирамида. Според него пирамидите са били сфери, които са обещавали едни високи лихви върху депозитите на хората, които не са били давани, а тази банка е успявала да ги дава. Според него кризата с КТБ е предизвикана умишлено. 

 

Цветан Гунев беше отстранен преди месеци от поста си заради съмнения в престъпна небрежност при осъществяване на надзора на българските банки, и по-специално на Корпоративна търговска банка. Преди дни обаче съдът го върна на работа. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.