Управителят на БНБ отговори на писмото на собственика на КТБ

„Само бих се радвал да се реализира заявената от г-н Василев решимост по оздравяването на банката, което, както той твърди, се е превърнало „в мисия” на живота му, „така както преди това беше нейното развитие”. Изразявам готовността на БНБ да съдейства максимално, в рамките на законовите си правомощия това да се случи, в рамките на закона”.

 

Това казва управителят на Българската народна банка Иван Искров в отговор на писмото на собственика на КТБ Цветан Василев, изпратено по-рано днес до медиите.

 

По думите на Искров в текста от Цветан Василев има поредица от неверни твърдения, свързани с работата на БНБ и в частност с управителя на институцията.

 

Искров твърди, че от първия ден, в който е на поста управител на БНБ, в работата на Управителния съвет на централната банка винаги е имало равнопоставено отношение към всяка от банките, опериращи в България.

 

„Всяко едно решение, което е взимано от УС на БНБ или други компетентни органи в рамките на институцията, се е подчинявало единствено и само на юридическата и икономическа логика  и при абсолютно спазване върховенството и буквата на закона”, уверява Иван Искров.

 

Той обяснява, че решението на УС на БНБ за поставянето на КТБ, а два дни по-късно и на ТБ „Виктория”, под специален надзор, е взето след получаването на изричното писмено искане от страна на ръководствата на двете банки в Централната банка.

 

„Никоя от двете банки не е депозирала искане за предоставяне на ликвидна помощ от БНБ. Такава и не би била възможна, тъй като банките не са разполагали с изискваните от чл. 33 от Закона за БНБ обезпечения”, допълва той.  

 


„Подчертавам решимостта си да защитавам стабилността на българската финансова система, върховенството на закона и да се противопоставям на всеки опит за рушене авторитета на Централната банка и доверието в българските банки”, обобщава Искров.

 

Цялото му изявление можете да четете ТУК.