Първичното публично предлагане на акции на компанията му се превърна в най-голямото в историята

Основателят на интернет компанията „Алибаба” Джак Ма стана най-богатият човек в Китай, предаде БГНЕС.

 

Според „Уолстрийт джърнъл” Ма, който е и изпълнителен директор на интернет платформата за търговия, оглави списъка с китайски милиардери, след като първичното публично предлагане (IPO) на акции на компанията му се превърна в най-голямото в историята с набраните 25 млрд. долара. Състоянието на китайския бизнесмен се оценява на 25 милиарда долара.

 

В топ десет с най-богатите хора в Китай са включени четирима представители на високотехнологичните сектори и топ мениджъри на интернет компании.

 

Първичното публично предлагане на „Алибаба” влезе в световната история. Капитализацията на компанията достигна 231,4 милиарда долара, което надхвърля пазарната стойност на „Facebook”, „Procter & Gamble” и „JPMorgan Chase”.

 

Интересът към петъчния старт на „Алибаба” на борсата в Ню Йорк е основан на това, че компанията е лидер в електронната търговия и поражда интерес както сред компании, така и сред потребители на фона на стабилния растеж на китайската икономика. Компанията притежава четири сайта. Близо 280 милиона активни потребители влизат в сайтовете поне веднъж месечно през мобилно устройство, което прави компанията привлекателна за инвеститорите.

 

Продажбите през „Алибаба” надхвърлят тези през „Амазон” и „иБей” за 2013 г, според БиБиСи. Над 80% от покупките онлайн в Китай минават през сайтовете на компанията.