Те не постигнаха консенсус за това трябва ли да се затвори турската граница на 1 октомври

От няколко дни от Патриотичния фронт и „България без цензура” искат право на отговор в "Здравей, България” заради гостуването на техни представители и нападките, които си разменят в предаването. След вчерашното гостуване на Мария Календерска от ББЦ, в което тя обвини Патриотичния фронт в „преписване” на тяхната програма и че не са ги подкрепили за затварянето на турската граница, право на отговор поиска Ангел Джамбазки. 

 

Той заяви, че е обидно да си мери патриотизма с когото и да било. По повод затварянето на границата, Джамбазки заяви, че тя е затваряна от ВМРО още 2007, 2009 и 2013 година срещу нахлуването на автобуси и ББЦ не са открили топлата вода. 

Още по темата

 

"Това не доведе до нищо, но поне обърнахме внимание на този феномен”, поясни той. Относно "преписването", Джамбазки даде за пример няколко точки от програмата на ББЦ, които те са предлагали преди години.

 

"Когато ние се занимавахме с тези неща, много от колегите в ББЦ са се занимавали с развлекателен бизнес”, коментира Ангел Джамбазки. 

 

"Самият акт на затваряне на границата е символичен и не е толкова важен, колкото това да се преброят точно колко хора влизат в страната ни и да се сравнят с тези, които фигурират в избирателните списъци”, коментира от своя страна Любен Дилов-син от "Гергьовден", която е част от коалицията „България без цензура”.

 

"Бяхме добронамерени в преговорите и положихме максимални усилия да бъдем заедно с Патриотичния фронт на тези избори. Валери Симеонов и Николай Бареков трябва да отговорят на въпроса защо отношенията между двете коалиции са се разстроили. Истината, която е подкрепена и от социологически данни, е, че ако ние бяхме заедно, в момента мачът щеше да бъде абсолютно различен и щяхме да сме втора политическа сила”, на мнение е Дилов-син.

 

"Гергьовден” е традиционен партньор с ВМРО и затова по-ревниво усетихме отделянето им от коалицията”, допълни той.

 

"Когато ВМРО беше част от коалицията, имаше ясно изразен национален говор и послания. Сега тя е доста различна идейно-политически. Не сме в нея, защото не можем да обясним на съмишлениците ни поведението на една част от коалиционните ни партньори. Ако някой разбира патриотизма като раздаване на кебапчета и кюфтета в циганските махали, това не е моята политическа политика”, обясни Ангел Джамбазки.