ЕК настоява на вложителите веднага да бъде осигурен достъп до сметките им

Брюксел започна наказателна процедура срещу България заради КТБ. Еврокомисията уведомява българските власти, че правата на вложителите са нарушени. Комисията заявява, че България не е спазила общностното право и че забавянето на достъпа до влоговете, макар и съобразено с нашето законодателство, е в противоречие със съответните европейски директиви. 

 

Според Брюксел вложителите на КТБ и "Виктория" е трябвало да получат незабавен достъп до парите си в рамките на сумите, покривани от гаранционния фонд, а именно до 100 хиляди евро. 

Още по темата

 

Според ЕК вложителите в банките имат право във всеки един момент да си поискат парите, когато те са в рамките на гарантираните 196 хиляди лева. Тази молба се отправя към компетентния орган, който има 5 дни, за да провери дали съответната банка е в състояние да изплати вложението или не. 

 

Ако се окаже, че това не е възможно, Фондът за гарантиране на влоговете е длъжен да поеме изплащането на съответния депозит в рамките на 20 работни дни, според европейското законодателство. 

 

У нас обаче в закона е записано, че гарантираните депозити се изплащат, след като банката е обявена в несъстоятелност. Никъде в българското законодателство не е записано какво се случва в периода преди обявяването на тази несъстоятелност. В случая с КТБ БНБ реши, че ще сложи финансовата институция под надзор и това продължава вече пет месеца.

 

Според финансиста Любомир Дацов дори и утре да бъдат отворени и двете банки, това няма да реши проблема на вложителите. Ако там няма достатъчно пари, няма от къде да се изплатят влоговете. 

 

От ЕК са категорични, че когато националните закони се различават от европейското право, превес има общностното законодателство. Допълва се, че гражданите и фирмите с влогове в двете банки могат да заведат дела пред българските съдилища, за да си получат парите. От Министерството на финансите обявиха, че са готови да поправят законовите разминавания, но са в патова ситуация, тъй като нямаме действащ парламент.