Експозиции от България, Германия и Албания в програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK

Осем български и международни експозиции влизат в изложбената програма на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014. Тази година фестивалът включва изследователски, фотографски и плакатни изложби, които интерпретират темата “Възможното невъзможно”, сред които експозиции от Германия, Албания и България. Изложбите ще представят успешни родни и световни примери за нетрадиционни решения на проблемите на съвременната архитектура и градската среда.

 

Акцент в българските предложения е Капана. Пловдивският квартал и неговото съживяване са във фокуса на тазгодишното седмо издание на международния архитектурен фестивал ONE ARCHITECTURE WEEK, което ще се проведе от 10 до 19 октомври в Пловдив под надслова “Възможното невъзможно” с кураторския екип от dontDIY.

 

Като предварително въведение в идеите, концепциите и проектите на фестивала служи изложбата “Големите надежди” на dontDIY, която стартира още на 12 септември в рамките на Нощта на музеите и галериите – Пловдив 2014. Изложбата представлява карта на Капана, която представя всички предстоящи намеси, лекции и акции, като включва отделни елементи от различните проекти под формата на видео, текст, артефакт и звук. “Големите надежди” вече може да се види в офиса на ЕДНО в квартал Капана на ул. Христо Дюкмеджиев 10, Пловдив.

 

Изложбата “Възможният Капан” ще представи изследователски проект, иницииран от ЕДНО и ONE ARCHITECTURE WEEK 2014, който цели да идентифицира потенциала на Капана като една историческа градска среда и да очертае реалистичен сценарий за превръщането й в център на творческите индустрии. Екипът на проекта кани Пловдив и гостите на кандидата за Европейската столица на културата през 2019 г. да разберат повече за постигнатите резултати и за идеите за възможно развитие на квартала.

 

Проектът обединява усилията на студенти по архитектура, урбанизъм, градски изследвания и социална антропология от Университета по архитектура, строителство и геодезия, Софийски университет  “Св. Климент Охридски” и Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” в партньорство с Общинска фондация Пловдив 2019 и Incubator, като крайната цел е превръщането на една западнала, но колоритна зона в активна част от съвременния град. 

 

“Карта на Капана” е интерактивна онлайн карта, разкриваща всички функции на частни и обществени сгради в квартала, както и празните или изоставени обекти. Картата е изготвена на база проучванията от „Възможният Капан” и прави представя района откъм занаяти, заведения, магазини, услуги, творчество, култура, празни помещения и сгради с културно историческо наследство в квартала. Изложбата ще представи картата и ще позволи на всеки да я допълни.
Макети на идейни проекти от студенти по архитектура в България ще покаже “Университетска работилница”. Темата на работилницата тази година е проект за многофункционална зала в Капана. Желанието за създаването на такава зала е продиктувано от идеята то да се превърне в сърцето на Капана, където да се провеждат различни културни прояви като концерти, прожекции, изложби и курсови обучения. Директорът на ONE ARCHITECTURE WEEK Любо Георгиев заедно с представители на кураторския екип dontDIY и Община Пловдив ще изберат трите най-добри проекта, чиито автори ще получат възможност за работа в Smart Fab Lab и изработване на макетите си от по-устойчиви и качествени материали.

 

Фотографската изложба “100” от своя страна представя разнообразието на Капана, вглеждайки се в детайли от 100 дограми в квартала. Във всяка една от тези дограми е заключена собствена история, а техният събирателен образ символично показва почти невидимото минало и нерегулираното настоящо деформиране на Капана. Изложбата използва най-представителния елемент на обектите от миналото и настоящето, за да разкаже история в сегашно време.
Плакати, специално създадени за ONE ARCHITECTURE WEEK 2014, ще представи Plakat Kombinat в сътрудничество с изявени български художници, графични дизайнери и илюстратори.

 

Изложбата “Плакати за нова българска архитектура” има за цел да интерпретира и покаже на широката публика развитието и промяната в съвременната българска архитектура през последните 25 години. Изложбата с куратор Анна Симеонов ще акцентира върху добрите резултати и промени в областта на архитектурата и градската среда у нас. Освен в галерия pLOVEdiv изложбата ще може да се види по улиците на Капана.

 

Примери от цял свят за успешно реализирани намеси в градска среда ще видим в “Добри градски”. Представените намеси са обединени от общата цел да се създава по-добре устроено и социално въвличащо обществено пространство, което се ползва активно и създава усещане за радост. Изложбата обхваща различни категории градски реализации и ще покаже решения за справянето със сериозни проблеми като усвояването на изоставени и празни пространства, предизвикването на 50 различни националности да общуват заедно и хармоничното съжителство на архитектурата с природата. 

 

Международните изложби идват от Германия и Албания. Немското участие “Световен град” включва проекти на различни представителства на Гьоте Институт по света, както и техните местни партньори, и задава въпросите кой създава града и кой чертае неговото бъдеще. Участниците в изложбата залагат на разновидни формати и подходи, но са обединени от анализа на урбанистичните виждания и новите местни творци. Фокусът са проблемите пред съвременните градове като миграция, мобилност, сигурност, социална поляризация и демографски промени. Проектите в изложбата разглеждат тези теми и тестват новите познати и непознати методи за градска организация с една-единствена цел – нейното подобрение.

 

Албания е една от най-динамично развиващите се страни в света днес – място, където архаично и футуристично са в постоянно противопоставяне. Изложбата „Проектирайки Албания” е създадена от Tirana Architecture Weeks и разказва за процесите на градска трансформация в Албания от последните няколко години. Изложбата предлага селекция от най-добрите „виждания” по темата, които изобразяват представата за бъдещето на страната и неговото проектиране по най-добрия начин. Целта на изложбата е да покаже различни архитектурни идеи, с които да запознае публиката в една по-широка дискусия.

 

ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 ще се проведе от 10-и до 19-и октомври в Пловдив под надслов “Възможното невъзможно”. Програмата на фестивала включва професионален форум, за който вече могат да бъдат закупени билети, и поредица събития с безплатен достъп през цялата седмица, като работилницата “Тhe Clash of the Titans” (“Сблъсъкът на титаните”) с участието на представители на изявени архитектурни бюра от Хонг Конг, Франция и Холандия, редица акции и намеси в градската среда, които ще оставят временни и постоянни следи в пловдивския квартал Капана, и богата програма от изложби, филми и детски работилници.