Общо 81 са преписките в цялата страна за нарушаване на изборните правила

Образувано е досъдебно производство за печатане на фалшиви бюлетини на територията на МВР- Хасково. Това съобщи Илона Кръстенякова от Върховната касационна прокуратура по време на заседание на Гражданския борд за честни избори, предаде БГНЕС. 

 

Образувани са общо 81 преписки по сигнали на граждани и институции за нарушения на избирателни права в цялата страна. 

 

От тях са образувани 16 досъдебни производства. Едното е за отпечатване на фалшивите бюлетини. Друго е за насилие или измама, което да попречи на някого да осъществи активното си избирателно право. Четири досъдебни производства са купуване на гласове чрез предлагане на имотна облага. При други девет е предложена имотна облага за склоняване към продаване на гласове. 

 

Седем от деветте производства са от Апелативната прокуратура-Бургас, а две са за Апелативна прокуратура-Пловдив.

 

Георги Арабаджиев от Криминалната полиция съобщи, че има досъдебно производство за хората, нахлули в ЦИК. Той обясни, че засега в страната не са установени нарушения при преференциалния вот. За разлика от него, при корпоративния вот има неправомерна дейност, акцентирана най-вече върху фирмите за чистота. Гражданите, които работят във фирмите за чистота, са най-политически ненасочени и там има опити за купуване на гласове.