Това е 8-мото издание на "Панаир на младите"

Днес е щастлив ден. Щастлив ден за онези, които обичат всяка вечер да е различна, вдъхновяваща и да носи гъдел в стомаха, сякаш са на сцена, за онези, които обичат да се чувстват млади, за онези, които обичат театъра. На 29-и септември ще бъде прерязана старт-лентата на театралния празник „Панаир на младите”, който за 8-ма година ще изпълни пространствата на Младежки театър „Н. Бинев” с радостна глъч. По думите на неговия селекционер и пиар – Кремена Димитрова, той ще донесе „много  ентусиазъм, дързост и надежда” или все настроения, които приписваме на младежкия дух.
 
Панаирът трябва да бъде именно в ръцете на младите, защото той им отива – „вътрешно присъща им е свободата и смелостта да бъдат различни, нови и себе си. А хубавото на тези състояния е, че са заразни. Затова и театърът ще приеме с широко отворени обятия малки и големи, млади и стари. Добре дошъл е всеки, дори и този, който е попаднал случайно или по погрешка в пространството на „Княз Дондуков” при завоя на трамвая. 
 
В памет на Валери Петров програмата на осмия „Панаир на младите” започва с „Опакометаморфози”. Под режисурата на Стилиян Петров и Албена Георгиева, текстове на поета ще оживеят със студентите на Маргарита Младенова.
 
Представени ще бъдат и три премиерни заглавия, създадени специално за събитието – „Колекцията”,  кабарето „Буре барут”, в което специално участие имат група „Уикеда” и танцовият спектакъл „P.S.”.
 
Кремена Димитрова призова хората да се отлепят от вечерите вкъщи пред телевизора, от клюките, интригите, скуката и евтините питиета в студените вечери и да направят една малка крачка към това да видят „онези другите”. 
 
„Нищо няма загубим, защото няма да разберем, че НЕЩО се е случило НЯКЪДЕ. Но ако ни пука за онова, което е отвъд елементарните първични потребности, ако ни вълнува кой идва след нас, каква е неговата физиономия, как тупти неговото сърце, каква е неговата посока, тогава адресът е „на завоя при трамвая”, убедена е Кремена. 
 
А кои са другите ли? Другите не са извънземни, те са едни от нас – „те са децата ни, братята и сестрите ни, момичето, което ви се усмихва в метрото, момчето, което свири на китара на „Витошка”. Те са малки рицари без брони, които се нуждаят от нас, защото на тях е отредено да пазят кулата на духа”, допълва селекционерът на събитието.
 
Освен малките човешки радости, 8-мото издание на „Панаир на младите” е сигурно лекарство против старост, сбръчкани лица и лошо настроение. 
 
Малко неща са вечни, а за съжаление „Панаирът на младите” в Младежки театър не е едно от тях. Затова – пазете се и не се давайте на старостта, а това най-лесно може да се избегне, ако не се предавате на „не може”, „няма начин” и „не става”, ако „умора” остане чужда дума за вас и ако запазите любопитството като основно свое качество. 
 
Преди това обаче разгледайте програмата на „младия” панаир и си харесайте нещо, със сигурност ще има какво:
 
29 септември, 19 ч., Камерна зала
„Опакометаморфози" от Валери Петров,  постановка Маргарита Младенова 
 
29 септември, 21 ч., Клуб на актьора
Swing Revival Collective, концерт с участието на:
Емил Георгиев - Китара/Вокали (Train Station) 
Владимир Митин - Тромпет (КГБ) 
Стефан Памуков - Алт Саксофон 
Александър Борисов - Тромбон (Уикеда) 
Влади Михайлов - Контрабас (Ginger Groove) 
Николай Бакалов - Барабани (Мерудия)
 
30 септември, 19 ч., Камерна зала
"Карай да върви" по Волтер, режисьор Теди Москов
 
1 октомври, 19 ч., Камерна зала
„Колекцията" от Харолд Пинтър, режисьор Николай Младенов
 
2 октомври, 19 ч., Голяма зала
„Среща за сън", режисьор Стефан Прохоров
 
2 октомври, 19 ч., Камерна зала
„P.S.", режисьор Стефания Георгиева
 
3 октомври, 19 ч., Голяма зала
„Буре барут" от Деян Дуковски, постановка Ана Батева
 
5 октомври, 19 ч., Голяма зала
„Женска управия" от Аристофан, режисьор Анастасия Събева
 
И за финал – „Панаир на младите” е фестивалът на „малките рицари с лъвски сърца”, които „вярват, че могат да победят армията от вятърни мелници”.
 
Текст: Миалена Халваджийска