Територията на страната може да се разшири, като обяви за свой плаващ остров

Предприемчив бизнесмен е поискал да подари плаващ остров в Тихия океан на държавата. Това съобщиха за Нова телевизия от външно министерство. Островът е с големината на Белгия и с него, страната ни ще придобие и териториални води в океана. 
 
Възможно ли е България наистина завладее земи в Тихия океан и как се придобива остров?
 
Всичко започва преди две години, когато изригва подводен вулкан в Тихия океан. Така се образува огромен скален блок от пемза. Български предприемач отива на експедиция до мястото, за да постави вимпел с името на офшорната си фирма на острова и така да го придобие. Оказва се, че по законите на международното право, точно така можете да станете собственик на остров. Или казано по друг начин – който пръв го види – за него си е. 
 
Оказва се  обаче, че откритието на бизнесмена не е откритие, защото това дори не е остров. Това става ясно от становището на външно министерство, изготвено след правен анализ на предложението.  
 
„Това е една плуваща материя – пемза, по-лека от водата, която непрекъснато мени положението си. Тя не стои на едно място, така че е абсурд да се говори за някакви териториални води. Има предложения евентуално да се продава като инертен материал, но ако действително има печалба от това, това ще го направят държавите, които са близо, а не България, която има два кораба в Черно море”, коментира ученият и популярен изследовател проф. д-р Христо Пимпирев.
 
Така се оказва, че идеята за България на три морета или дори океан ще остане само една неосъществена мечта за амбициозния предприемач. 
 
Повече гледайте във видеото.