Лично Сотир Цацаров ще ръководи разследването в Горни Лом

Още по темата

Лично главният прокурор Сотир Цацаров поема ръководството и координацията на разследването на взривовете край село Горни Лом

 

От прокуратурата са опровергали информацията, че е дадено разрешение за навлизане в района на завода, като са обяснили, че няма как преди да са започнали действия по разследването на място да бъде допуснат който и да било.

 

По разпореждане на главния прокурор на място е изпратен втори екип от следователи от НСлС. Главният прокурор поема лично координацията по действията по разследването.

 

Процесуално-следствените действия продължават и към момента и се ръководят на място от окръжния прокурор на Видин. Предстои изземване на документация в Административната сграда на завода в Горни Лом, която е запечатана и поставена под охрана.

 

Претърсен е офисът на фирмата собственик на завода за боеприпаси в град София и предстои изземване на цялата документация. Разпитват се множество свидетели. 

 

След вчерашния взрив в завода за обезвреждане на боеприпаси в Горни Лом в неизвестност са 15 души – 12 работници и трима души от ръководството.

 

Взривът в завод „Миджур” не е първият инцидент, който се случва в предприятието. През 2010 при подобна авария в цеха за амонит бяха ранени четирима души. Тогава в завода се утилизираха милион и половина гръцки пехотни мини. Двата цеха на завода бяха напълно унищожени. Причината беше избухнал пожар.

 

Три години по-рано, през 2007 един мъж загина, а една жена пострада след друга експлозия в завода.

 

Взрив в "Миджур" е имало и през 2002 година.