Синът ми беше принуден да работи в завода, разказа опечаленият роднина

"Трябва да има виновни за инцидента", настоя пред екипа на Нова телевизия Димитър Димитров, който загуби сина си при взрива в завода за взривни вещества и боеприпаси в Горни Лом.

 

Към главния прокурор Сотир Цацаров опечаленият баща се обърна с думите: „Искам да си свършите съвестно работата, трябва да има виновни, които да понесат отговорност, това е страшна трагедия, 15 семейства са почернени, не искам да се случва на никого това, което се случва на мен".

 

Към бъдещите управляващи опечаленият баща се обърна с думите: "Говорите, че ще трябва да се създават работни места, искам да ви помоля, гласувайте закони и създайте условия на младите хора да работят, държавата има нужда от млади хора".

 

Причината синът на собственика да бъде на мястото на инцидента може да бъде промяна в начина на работа или технологията, смята Димитров. Той обясни, че с цел безопасност преди започването на работа в завода всички работещи там преминават курс за обезвреждане на мини. "Аз лично съм бил работник в този цех и винаги съм съветвал сина си за най-доброто, там се  работи с бронзови чукове, бронзови секачи, които не произвеждат искра", добави Димитров. Бащата разказа, че преди самият той да напусне завода е имало случай на казан, в който се разтопява тротил и казанът не е бил заземен.

 

"Синът ми започна да работи на 24 години, а сега е на 26 години, той беше принуден да започне работа в завода, за да може да има свой средства, с които да посреща нуждите си. Аз знаех къде отива и той също знаеше", каза Димитров.

 

Екипите на Нова телевизия продължават да са на мястото на инцидента, за да търсят информация за това какво е довело до трагичния инцидент.