В деня за размисъл на няколко места в страната бяха задържани хора за купуване на гласове

Полицейски акции и арести ден преди парламентарния вот. В деня за размисъл на няколко места в страната бяха задържани хора за купуване на гласове. Вече са факт и първите осъдителни присъди. 

 

Часове преди парламентарните избори двама души вече имат осъдителни присъди за купуване на гласове. Става въпрос за 45-годишен мъж от Кнежа, който е със 6-месечна пробация. Другият осъден е 62-годишна жена от Плевен. Тя също е осъдена на пробация,  но за 1 година.  

 

Няколко души бяха задържани в различни градове в страната за търговия с гласове и агитация в деня за размисъл. 

 

„Постъпили са няколко сигнала във връзка с предизборна агитация в деня за размисъл. Един сигнал във връзка с купуване на гласове, който ЦИК препрати към прокуратурата. Към момента обстановката е спокойна”, заяви Александър Андреев, говорител на ЦИК.

 

В надпреварата за Народното събрание влязоха над 6000 кандидати за депутати. Оказва се, че за едно място в парламента се борят 25 души. 

 

Иначе утре ще избираме между 18 партии, 7 коалиции и 3-ма независими кандидати. Избирателните секции ще бъдат над 10 000, а в чужбина 428. Най-много са те в Турция, но ще има и повече секции в Западна Европа. Право да гласуват имат над 6 800 000 души. 

 

11 500 полицаи ще следят за спазването на реда.