Според СЗО броят на жертвите от вируса в Западна Африка надхвърля 3500 души

Общото събрание на ООН одобри предварителния разчет на разходите за предотвратяване разпространението на Ебола. Средствата са в размер на 49,9 милиона долара и са предвидени до края на годината, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

 

Планове за създаване на такава мисия на ООН генералният секретар на световната организация Бан Ки Мун обяви на 18 септември на заседание на Съвета за сигурност. Беше приета резолюция, призоваваща да се вдигнат ограниченията върху транспортните връзки със засегнатите страни, което подкопава международните усилия за борба с епидемията.

 

На 22 септември първата група представители на мисията пристигна в трите най-засегнати страни - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Задачата на мисията е да координира и подпомага международните усилия в засегнатите страни. Тя се председателства от специалния представител на генералния секретар Антъни Банбъри.

 

Според Световната здравна организация броят на жертвите на вируса Ебола в Западна Африка надхвърля 3500 души, а заразените са повече от 7500 души.