Институциите в спор какво да правим със старите лекарства

Къде да изхвърлим лекарствата с изтекъл срок на годност? Оказва се обаче, че все още няма такова. Това установи репортерът ни Живко Константинов, който премина през множество премеждия и обиколки по аптеки и институции.
 
Може и да не сте забелязали, но във всяка листовка в лекарствата фигурира следния текст: „Попитайте вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазването на околната среда!”
 
Според изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата - доц. Асена Стоименова, този текст фигурира, защото… листовката била превод от лекарството от друга държава.
 
По аптеките не приемат старите медикаменти, обясняват на екипа ни, че все още не е влязъл закон за изхвърлянето на стари лекарства. От една аптека ни посъветваха да изхвърлим старите таблетки в тоалетната. Но тъй като това са химикали, по този начин се замърсява околната среда.
 
„Начинът, по който трябва да се унищожат, е съвсем различен, но когато хората нямат друга възможност, какво всъщност да направят в случая!?”, коментира магистър-фармацевт Моника Димова.
 
С този въпрос нашият екип се обърна и към Фармацевтичния съюз.
 
„Гражданите, от една страна, нямат никакво право да изхвърлят тези лекарствени продукти в местата за битови отпадъци, а от друга страна на практика нямат възможност и да се отърват от тях по какъвто и да е законен начин!”, обясни ни главният секретар на съюза Светослав Крумов.
 
От Агенцията по лекарствата пък посочиха, че по сега действащата нормативна уредба, лекарствата се третират като битов отпадък. Но пък по думите на магистър-фармацевт     Моника Димова, това е много опасно, защото по боклуците ровят хора и животни.
 
Оказва се, че от кофата за боклук лекарствата попадат на битака за продажба. Така, на Софийския битак могат да бъдат намерени цяла плеяда от лекарства с изтекъл срок на годност.
 
За да не попадат на такива места лекарствата, ни съветват да нарязваме блистерите и да  изкарваме таблетките, така че да не могат да се продават.
 
Повече съвети за това какво да направим със старите медикаменти ще намерите във видеото.