Армията е събрала почти цялата си въздушна мощ на Летище София

Уникално авиошоу са подготвили българските Военновъздушни сили по повод 102-та годишнина от тяхното създаване. Армията е събрала почти цялата си въздушна мощ на Летище София. Спасителни акции с хеликоптер, зрелищни полети на малка височина, фигури в облаците са само част от атракциите, които ще видят хората. 

 

Екип на Нова телевизия вече е на Летище София. Вратите отварят в 11.00 часа, а полетите ще започнат около 13.00 часа. 

Още по темата

 

В облаците ще полети мощният 30-тонен италиански "Спартан”. Площта на крилете на този гигант е 82 кв. м, а капацитетът му е над 50 души. 

 

„Ще летим на височина от около 100 м над земята. Ще се покаже полет в група на два „Спартана” на минимална дистанция, след което ще се направи въздушен десант”, разказа капитан Илиян Илиев.

 

Учебно-траспортният вертолет „Бел 206” е перфектен патрул във въздуха за нуждите на разузнаването, наблюдението и охраната.

 


Летище София вече е пълно с хора"Ми-17” – транспортен гигант с руски произход. Товароподемността му е 4 тона.

 

Френският „Кугър” – звяр, който носи с лекота 3 тона войска и бойна техника.

 

Култовият щурмови брониран крокодил „Ми-24”, използван успешно в над 40 страни по света. Снабден с картечница, която поразява с 4000 изстрела в минута.

 

Изтребителите – "МиГ-21”, който е в експлоатация от 60-те години на миналия век. 50 години във въздуха той все още е на въоръжение в над 30 държави.

 

"МиГ-29” - изключително маневрена машина, унищожител в облаците и на земята. Максимална скорост от 2400 км в час и таван на полета 18 км.

 

"Су-25” – щурмови самолет с 25-годишна служба на военната авиация по света. Способен да носи 4 тона боен товар, играл на бойното поле в Афганистан, на Балканите и в Персийския залив.