Президентът е против нови избори

Четири партии ще участват във втори рунд на преговори с ГЕРБ за съставяне на правителството, сред тях изненадващо е и БСП. Днес Бойко Борисов събра актива на партията си, за да решат как да продължат политическите консултации. 

 

Останалите три партии - Реформаторският блок, Патриотичният фронт и дори АБВ като че ли бяха очаквани. Срещите отново няма да са лидерски, а на преговорните екипи и с участието на експерти, а за постове ще се говори едва след като стане ясно кои партии ще си стиснат ръцете с ГЕРБ.

 

Седмица след като и ГЕРБ и БСП си стиснаха ръцете за едно - че няма да си стиснат ръцете за съвместно управление, лидерът на ГЕРБ реши - разговори с тях отново ще има. Още след изборите и отново след преговорите от БСП уточниха, че категорично остават в опозиция. Защо и на каква подкрепа в такъв случай ще разчитат от ГЕРБ при евентуално свое управление не стана ясно.

 

Преговорният екип на ГЕРБ, който имаше пълния мандат да решава сам, без намесата на лидера, се лиши от още едно свое решение - да прекрати разговорите с Реформаторския блок. Двете партии отново ще седнат на една маса, като най-възможни партньори. Мотивът на трите дами от ГЕРБ да приключат разговорите миналата седмица беше, че Реформаторският блок е нестабилна формация.

 

Лидерът на партията дори коментира, че Реформаторите,  независимо от проблемите, които имат, са единственият неоспорим партньор на ГЕРБ. „Аз съм твърдо за единство на Реформаторския блок и сме длъжни с тях да се разберем”, заяви Бойко Борисов.

 

Възможен партньор се очертава и АБВ, въпреки че само преди десетина дни, ръководството им не виждаше почти никакво единомислие с ГЕРБ. От решенията на преговорния екип на ГЕРБ правилни за лидера се оказаха едва половината - да не се говори повторно с  АТАКА, ББЦ и ДПС. Последните според Борисов са изключени, за да имат време да отчетат грешките си. „ДПС ако иска да ни подкрепи само ще бъдем благодарни”, заяви лидерът на ГЕРБ.

 

Докато мандатоносителят обсъждаше евентуалната коалиция, пред вратите на Министерски съвет вече чакат искания. Духовници поискаха среща с Бойко Борисов, за да призоват държавата да работи заедно с църквата и да съдейства по проекти.

 

Крайното решение за вида коалиция, която ще ни управлява ще стане ясно в понеделник, непосредствено преди парламентът да се събере за първи път. Тогава Борисов отново ще събере актива на партията.

 

Категорично против нови избори се обяви президентът Росен Плевнелиев. Той призова партиите в бъдещото Народно събрание да ускорят преговорите за успешно съставяне на правителство. То, според държавния глава, трябва да бъде скрепено със споразумение с ясни ангажименти поне за следващите една или две години.

 

„Да отидем на избори през януари февруари за мен е недопустимо от гледна точка на желанието на народа и вярвам, че трябва да избегнем този вариант”, заяви Плевнелиев и добави: „Единственият начин според мен да имаме стабилно правителство в 43-тото Народно събрание е да се договори ясна програма за  действие, която да е конкретна, разписана по месеци, по която някои политически партии да се обединят”.  Според него абсолютно възможно  е да има тематични коалиции.