В момента в Обединеното кралство учат около 6 000 български студенти. Това заяви за БГНЕС директорът на Британски съвет в България Любов Костова.

 

Само тази година около 1700 българи са приети в бакалавърски степени във Великобритания, а общият брой кандидати е около 2300. За сравнение, през първата година на страната ни от членството си в ЕС, броят на българите, които са учили там е бил около 300. Според Костова в последните години има стабилно задържане на интереса на българските кандидати към обучение във Великобритания. Нараства и броят на хората, които отиват там за напреднала магистратура и докторски разработки.

 

На първо място интересът на българите е насочен към икономическите специалности, следвани от компютърни науки. На по-високо място се изкачва и интересът към дизайна и инженерни дисциплини, както и към био науките.

 

Великобритания е водеща образователна дестинация, защото това е страната, в която 4 от университети са в топ 6 в света. Именно Великобритания е дала 88 нобелови лауреати, 45 % от хората, които правят наука там са от цял свят, около 90% от студентите след завършване казват, че са изключително доволни от преподавателите си.