Това сочат данните на синдикалисти и на експертите от НПО "Ние гражданите"

Само през първия месец след евентуалното закриване на КТБ щетите за държавата ще бъдат за минимум 5 млрд. лева

 

Това сочат данните на синдикалисти и на експертите от НПО "Ние гражданите", което се роди с цел да защити интересите на около 300 000 преки вложители в КТБ и на над 200 000 български граждани, работещи във фирми с депозити, сметки, гаранции и акредитиви в КТБ, пише БГНЕС. 

Още по темата

 

Според техните изчисления между 60 и 100 000 души ще останат без работа, защото много от фирмите, които имат сметки в КТБ, ще са принудени или да фалират, или да намалят персонала. 

 

Според официалните данни в момента в КТБ и Търговска банка "Виктория" гарантираните влогове възлизат на 3.7 млрд. лв. Депозитите на частните фирми са за над 800 млн. лв. Депозитите на общините и болниците възлизат на 413 млн. лв., а тези на пенсионните фондове и застрахователните дружества на 587 млн. лв.

 

Според Вера Ахудова, председател на НПО "Ние гражданите", щетите щяха да са минимални, ако са били взети адекватни решения през месец юни. Тя призова ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт да изпълнят обещанието си. 

 

Закриването на КТБ ще доведе до намаляване на производството, съкращения на работни места и намаляване на заплатите. Фалитът на банката означава, че държавата ще получи по-малко ДДС, ще има понижаване на кредитния рейтинг и съдебни дела на вложителите срещу БНБ, Банковия надзор и КФН, обясняват експертите.