Предвижда се и въвеждане на почасово заплащане на труда

 

Коледни добавки за пенсионерите, частично замразяване на условията за пенсиониране и въвеждане на минимално почасово заплащане – заявки още в първия ден на новия кабинет. Какво да очакваме в социалната сфера от новия министър?


Ивайло Калфин беше пестелив за плановете си, но вече можем да очертаем две сигурни неща и две, които ще са под въпрос. Социалният министър беше категоричен, че ще се търсят пари за Коледни добавки на пенсионерите. Все още не е ясно обаче дали има пари, затова не се ангажира и с конкретна сума. Припомняме, че при предишното управление на ГЕРБ Коледни добавки нямаше.


Под въпрос е също как ще се пенсионират от догодина хората, работещи в най-масовата – трета категория труд. Сигурно е, че през 2015 г. хората, които работят при първа и втора категория труд – миньорите например, ще се пенсионират при същите условия както и тази година. Така се замразяват условията за около 100 000 души. Предвижда се и въвеждане на почасово заплащане на труда.


От няколко месеца Мария Кошова работи в социалния патронаж в Банско. Грижи се почасово за 96-годишната баба Манка.


„Почасово се грижа - сутрин и вечер по един час. Идвам да я обслужа до банята, до тоалетна, давам й закуска, печката й паля и тези работи”, обяснява Мария Кошова.


На час получава едва по 2.50 лева. Общо 5 лева дневно и 150 лева месечно.


„Един хляб и какво друго? Две кофички мляко и ако реша едно кафе да пия и останалото за нищо”, добавя Мария Кошова.


Надява се с въвеждането на почасова ставка доходите й да се увеличат. Всъщност и сега шефът ни няма право да плаща по-малко от 2,03 лева на час. Но тази сума зависи от минималната работна заплата. Сега тя е 340 лева, а размерът й се определя от Министерския съвет. Без да има каквато и да е формула затова. По тази причина бизнесът подкрепя новата идея.


„Слагането на акцента на минимална почасова ставка е един напредък в сравнение с досегашното определяне на МРЗ без всякакъв анализ”, твърди председателят на БТПП Цветан Симеонов.


Бизнесът надали обаче ще е толкова доволен, ако види предизборната програма на АБВ – партията, която излъчи и социалният министър Ивайло Калфин. Там е записано, че час работа трябва да струва 4 лева. Така на практика минималната заплата ще стане два пъти по-висока от сегашната.


„Няма да е 4 лева сега, но ще има логика, по която да се формира минималната почасова заетост”, обясни социалният министър Ивайло Калфин.


Целта е да се направи механизъм, по който да расте цената на час труд. И този механизъм да не зависи, както е сега, автоматично от минималната заплата. Мария обаче иска нарастването на почасовия труд да стане веднага.


Идеята за почасовата работа всъщност не е нова. Лансирана беше и по време на предишното управление на ГЕРБ. И тогава идеята превиждаше часовата ставка да не е свързана с минималната работна заплата и да е с по-висок размер.


От кабинета амбициозно обещават още сериозна подкрепа за семействата с три деца. Ще бъдат насърчавани и хората със собствен бизнес. И този кабинет не направи изключение и обеща да търси възможности за увеличение на пенсиите, както и за намаляване на безработицата.


Повече по темата гледайте във видеото.