Семействата вече са получили смъртните им актове и са категорични, че ще съдят фирмата

 

Близките на загиналите след трагедията край Горни Лом се събраха, за да почетат смъртта им. Семействата все още чакат възмездие за случилото се.

 

Денят за почернените семейства започна с панихида. 40 дни след трагедията роднините на жертвите бяха допуснати за първи път до вратите на завода. Там положиха венци и цветя в памет на 13-те мъже и двете жени, загинали в огнения ад. След мъката им, обаче, идват и въпросите - кога ще има възмедие?

 

Майката на 48-годишния Пламен от Чипровци сънувала сина си няколко дни след инцидента. Мощният взрив отнема живота му преди да разбере, че е станал дядо. В очакване да види очите на съпруга си живее и Теменужка. Тя казва, че досега никой не се е свързал с тях, за да обясни какви са причините, довели до трагедията. „Не може 15 човека да се изпарят и да няма правосъдие”, категорична е опечалената жена.

 

„Сънувам го, че лежи…но е като въглен. Питах, го, Пламене майко, защо така стана. Майко бяхме всички, бяхме в куп  като стана взрива. И той като беше така овъглен и му се стекли сълзите, аз започнах да търся кърпичка да го попия, но той ми каза да не го пипам, че много го боли”, обяснява Петкана Арсенова.

 

Майката на 48-годишния Пламен от Чипровци сънувала синът си няколко дни след взрива. Той е един от 15-те загинали в завода за боеприпаси край Горни Лом.


Мощният взрив отнема живота на Пламен преди да разбере, че е станал дядо.


„Племенницата му раждала тогава, а той е загинал… Гледай, какво нещо е!”, разказва Петкана Арсенова.


„Все едно си е отишъл той на работа и ние си го чакаме да си дойде, така си живеем досега…”, казва Теменужка Ангелова.


И така в очакване да види очите на съпруга си Теменужка живее вече 40 дни.


„Досега никой не се е обаждал, да ни каже, какво е станало, какви са причините… Нищо. Това са 15 души, не са един или двама. Не може така да се изпарят и да няма никакво правосъдие”, казва Теменужка Ангелова.


Близките на загиналите мъже и жени вече са получили смъртните актове и са категорични, че ще съдят фирмата.


„Него го няма, но поне някаква справедливост, някакво правосъдие, нещо да се направи в тази държава, но не ми се вярва”, обяснява Теменужка Ангелова.


„Всяко чудо е за три дни, но жалко за тях, защото са млади. Останаха разпилени и изпепелени в планината на Горни Лом”, казва Петкана Арсенова.


Разследването на инцидента все още продължава.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Биляна Борисова