Държавата обмисля да прати в историята детските надбавки в брой

 

Детските надбавки в брой отиват в историята. Държавата обмисля да плаща помощите за деца само в натура.

 

Идеята е детските да покриват таксите за градина или ясла например.

 

Предложението действително е много сериозно, защото в момента 784 652 деца получават детски. 

 

За първо дете помощта е 35 лева, за второ 50, и за всяко следващо отново по 35 лева. Само от началото на годината и само за детски държавата е изхарчила над 330 милиона лева. 

 

За последните три години детските са стрували на бюджета над 1 милиард лева. Според социалния министър обаче тази огромна сума трябва да се разпределя по-ефективно. И с помощите вместо пари трябва да се предлагат услуги. Например да плаща таксата за детска градина, където детето ще получи и храна, и обучение, и контакти с други деца.

 

Според социалния министър идеята няма как да бъде осъществена до края на годината. Целта обаче остава.

 

„Да направим тези средства, с които държавата така или иначе разполага за социални дейности, по-ефективни. Така че те наистина да отиват до тези, които имат нужда да ги получат”, обясни Ивайло Калфин. 

 

Според експерти идеята е добра. Големият въпрос е обаче как държавата ще определени от какво точно се нуждае всяко едно от тези 800 000 деца, които получават помощи. 

 

„Това трябва да значи, че сме минали през всяко дете. Направили сме наистина онзи личен план – това дете днес има от това нужда, след 2 години ще има нужда от нещо друго, после трето”, обясни Иван Нейков – социален експерт. 

 


Идеята за детски в натура всъщност не е нова. Беше лансирана и от предишния социален министър – Хасан Адемов. 

 

Още няколко месеца този въпрос ще е само идея. До дни обаче ще стане ясно ще се вдигат ли детските или не, защото се чака новия бюджет.

 

Министърът за пореден път заяви, че ще бъде насърчавано отговорното родителство и приоритетно ще бъдат подпомагани семействата с до 3 деца.