"Засега няма причина да повишаваме нивото си на тревожност", добави той

„За 10 часа от информацията за наличие на пациент със съмнение за Ебола до излизане на отрицателните резултати от направената проба стана ясно, че координацията между институциите е добра и държавата може да се справи в такава кризисна ситуация и могат да реагират адекватно. Отчитайки добрата реакция и плана от мерки, изказвам благодарност на екипите, които през тези 10 часа работеха по ноти”.

 

Това заяви здравният министър Петър Москов по повод информацията за наличие на пациент със съмнение за Ебола на територията на България. Новината вдигна на крак здравните власти. В 3:45 часа тази сутрин стана ясно, че изследванията на пациента са нормални и той не е заразен с опасната болест.

 

Москов припомни хронологията на събитията от вчерашния ден: в 16 ч. в РЗИ постъпва информация за пациент, за който е преценено, че е нужно допълнително наблюдение. В 17 ч. МЗ събира вътрешноведомствения щаб за реакция при такива ситуации. По-късно пациентът е преведен от болница "Токуда" в Инфекциозното отделение на ВМА.

 

В рамките на болница "Токуда" бяха установени 12 лица, които са били в пряк контакт с пациента и 13 лица в индиректен контакт с него. Имало е и още петима души, които на този етап не са се намирали на територията на болницата, но са били вътре в помещението, когато пациентът е бил преглеждан. Трима от тях бяха идентифицирани, като един бе приведен под наблюдение в Инфекциозната клиника на ВМА, а двама от тях бяха поставени под домашна карантина. Останалите двама са били издирвани съвместно със СДВР. Търсенето им обаче е прекъснато, когато пробите се оказали отрицателни.

 

По думите на здравния министър стои отворен въпросът по какъв начин при влизането на лица, идващи от страни, където е разпространена заразата, българските власти да ни уведомяват.


„Ще открием телефонна линия, където ще очакваме хората да уведомяват здравните власти, ще бъдат консултирани с лекари. Например - здрав човек влиза на границата и единственото, което би повишило вниманието към него е, че идва от страни, където е разпространена Ебола”, добави Москов.


„Предпочитам това да бъде свръхреакция, отколкото да допуснем разпространието на тази зараза в страната. Ще доставим специфичното защитно облекло в поделенията на районните здравни инспекции, в спешната помощ, местата за пребиваване на чужди граждани”, обяви още здравният министър.


По думите му това е бил „стрес тест”, който показал, че България е готова да отговори на това предизвикателство.


„Засега няма причина да повишаваме нивото си на тревожност. За тези 10 часа изолирахме възможността, тя да бъде разпространена на територията на България”, добави той.


Повече по темата гледайте във видеото.