Болестта не се предава лесно

Още по темата

Болестта Ебола не се предава лесно. Ако човек не е бил в пряк контакт с телесна течност от заразен човек, рискът е минимален. Не е възможно да се заразите с вируса Ебола при досег с пари, покупка на хранителни стоки или плуване в басейн. Вирусът Ебола не се пренася от насекоми.

 

Сегашната епидемия е най-голямата и най-продължителната в историята.

 

Еболата е вирусно инфекциозно заболяване с изключително висока смъртност, над 80% от заболелите загиват. За часове или до 1-2 дни след заразяването болният получава силна треска с висока температура, главоболие, силна отпадналост и много скоро кръвотечение от всички органи – нос, очи, уши, полови органи, вътрешни кръвоизливи. 

 

Изходът на заболяването зависи от начина на заразяването и количеството на вирусите, навременната медицинска помощ, здравословното състояние на човека в момента на заразяването и разбира се, от имунната система.

 

Заразяването не е по въздушно-капков път (чрез кихане, кашляне, говор), както при другите вирусни инфекции. Разпространението на смъртоносната болест става чрез телесните течности, там вирусът е в най-голяма концентрация. Това са кръвта, лимфата, урината, потта, спермата, вагиналните секрети, слюнката, сълзите, повърнатите материи. Най-опасни са заразените, които все още нямат клинични прояви и разпространяват болестта при общуването си с други хора.

 

Няма сигурно лечение, нито ваксина, тъй като точният механизъм, по който се развива болестта, не е известен. 

 

Всякакъв досег с телесни течности на болен трябва да се избягва. Това означава никакво ръкостискане, прегръдки и целувки, съмнителни сексуални контакти, използване на еднократни прибори за хранене, чаши (особено в обществени заведения).

 

Вирусът на Ебола успешно се унищожава от сапун и избелващи препарати и висока температура при прането на дрехите.