Официално беше съобщено, че Ебола в България няма

 

Официално беше съобщено, че Ебола в България няма. Пациентът, приет във ВМА, не е заразен с вируса. Отрицателните резултати станаха ясни рано тази сутрин. Министърът на здравеопазването Петър Москов определи ситуацията като стрес тест.  

 

„Това беше за щастие само стрес тест, който показа, че България е готова да отговори на това предизвикателство. Въпреки това ние ще засилим мерките, за да бъдем спокойни, че сме готови за това нещо. Опасността от инцидент от Ебола у нас остава на същото много ниско ниво според всички международни епидемиологични агенции. Ние нямаме причина да повишаваме нивото си на тревожност, но ще бъдат взети всички мерки и всички поуки от вчерашния ден”, заяви здравният министър днес. 

 

След 12-часовия стресов маратон за опасност от Ебола у нас, власти и експерти си извадиха изводите от ситуацията. „Стана ясно, че държавата, системата, здравните власти и координацията между властите реагира адекватно и може да се справи с такова предизвикателство”, каза още министър Москов.

 

Други здравни експерти обаче видяха пропуски в отношението към пробите. „Ние сме дали инструкция как се опакова материал. Материалът не беше опакован така както иска СЗО и Центърът за контрол на заболяванията”, заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според експерта, който беше гост тази сутрин в „Здравей, България”, всеки пристигащ у нас от застрашените страни трябва да бъде предупреден, че в рамките на 21 дни при симптоми на болест, трябва да се обръща към инфекциозно отделение.

 

„Стои въпросът по какъв начин при влизането на лица на територията на България,  които са били на територията на страна, в която има опасност от зарази, българските власти да бъдат уведомени и ние да знаем за тези лица”, заяви здравният министър. Освен това лекарите, които работят със съмнителни пациенти, не бива да излизат навън, облечени в защитно облекло, което пък е няколко вида.

 

Има няколко степени на защитно облекло. Едно е облеклото, с което погребваш труповете и лекуваш най-тежко болните. Друго е облеклото, с което работиш в лаборатория, има и облекло, което е само при съмнения, че контактуваш със заразен човек”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

 

Точно такива защитни облекла ще бъдат доставени в най-кратък срок в регионалните здравни инспекции, спешните отделения, инфекциозните клиники и центровете за временно пребиваващи чужденци. „В цялата страна има прекрасни инфекциозни клиники, които биха могли да лекуват и болните от Ебола”, убеден е проф. Кантарджиев.

 

Болестта Ебола не се предава лесно. Трябва пряк контакт с телесна течност на заразен човек, който при това вече да има симптоми на заразата. Не е възможно да се заразим с вируса при досег с пари, покупка на хранителни стоки или дори плуване в басейн. Вирусът Ебола не се пренася от насекоми. Сапун или избелващи препарати го унищожават.