Безсънна нощ в лабораторията, където доказаха, че Ебола у нас няма

 

Екип от учени изкараха безсънна нощ в Националния институт по заразни болести, за да изследват кръвните проби от 57-годишния мъж, завърнал се от Сиера Леоне. До нея достъпът е строго ограничен и влизането на външни лица, дори с предпазни костюми, е абсолютно забранено. 

Още по темата

 

Само специалисти, подготвени за трета най-висока степен на опасност имат достъп до лабораторията, където се изследва вируса Ебола. 

 

"Имаме подготвени хора и възможност за почти всички инфекции в света”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни болести.

 

През изминалата нощ обаче правилата по пренасянето на взетата проба не са били спазени

 

"Добре е да бяха по-добре запознати с инструкциите на Световната здравна организация за опаковане на материал, който трябва да се носи”, поясни Кантарджиев. 

 

Въпреки това на петима души бяха нужни 6 часа, за да се установи дали в случая пациентът има Ебола. Това се случва при изключително оскъден бюджет. 

 

"Правим най-доброто с минималните средства, които имаме. Когато резултатът е отрицателен, не трябва никакво потвърждение. Инструкцията, ако резултатът е положителен, е да се изпрати за потвърждение в европейски лаборатории”, поясни още професорът.

 

Резултатът от изследванията в чужбина щяха да са готови само за ден