Те взели подкуп от земеделци, ползващи субсидии по "Схема единно плащане на площ"

Варненският окръжен съд постави под домашен арест 36-годишната Йорданка Георгиева, старши експерт в Регионалния технически инспекторат в Областната дирекция ДФ "Земеделие" Варна, която е разследвана, че като длъжностно лице е взела подкуп от производители, ползващи субсидии по "Схема единно плащане на площ", съобщи БТА.

 

Според прокуратурата Георгиева е действала в съучастие с друго длъжностно лице - Надя Манчева. Помагал им е Георги Герджиков от Добрич. Те са действали чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение, отправяйки заплахи за налагане на санкции срещу производители. 

 

Досъдебното производство по този случай е образувано в края наоктомври под надзора на Софийска градска прокуратура. 

 

Окръжният съд във Варна определи Герджиков да бъде задържан под стража. Според магистратите събраните в хода на разследването доказателства обосновават предположението, че 37-годишният мъж от Добрич е извършител на престъплението, за което е обвинен. 

 

При ареста му в чантата му са намерени част от парите, предадени от изнудваните земеделци. От дома му полицаите са взели писмени документи, които съдържат доказателства за престъпната дейност.

 

На втората държавна служителка от варненската дирекция на Фонд "Земеделие" - Надя Манчева, която е съдействала на разследващите, прокуратурата е определила мярка за неотклонение "подписка".

 

Ако Георгиева и Герджиков обжалват мерките за неотклонение, определени днес от окръжния съд, те ще се явят пред Апелативния съд на 2 декември.