ДАНС и МВР удариха евентуални поддръжници на терористичната организация „Ислямска държава”

 

Акция „Антитерор” в цяла Южна България. ДАНС и МВР удариха евентуални поддръжници на терористичната организация „Ислямска държава”.

 

Арести и десетки обиски имаше в Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян. Точен брой на задържаните от прокуратурата не пожелаха да кажат. Само в пазарджишкия квартал „Изгрев” обаче има около 3-4 души. Всички са заподозрени в разпространение на радикални ислямски идеи и пропагандиране на война. Прокурорите ще преровят и интернет кореспонденцията, както и постовете в социалните мрежи на заподозрените в търсене на връзка с радикалната организация „Ислямска държава”. 

 

Още по темата

 

В 07:00 часа сутринта стотици полицаи, агенти на ДАНС и прокурори блокират квартал „Изток” в Пазарджик. Започват обиски на повече от 20 адреса, включително и в джамията Абу Бекир. След обиските последваха арести. Първият задържан е имамът Ахмед Муса Ахмед.

 

Има и други арестувани. Причината е подозрение за клетки на радикалното движение „Ислямска държава”. Според наши източници в прокуратурата, в няколко града у нас - Пловдив, Хасково и Смолян има хора, проповядващи тяхната идеология и пропагандиращи война. 


Майката на Ахмед Муса призна, че полицаите наистина са търсели в домовете им литература и символи на „Ислямска държава”.

 

Това е трети арест на Ахмед Муса по разследвания за разпространение на радикален ислям. Той беше и единственият ефективно осъден на първа инстанция по мега делото за разпространение на антидемократична идеология, водено срещу 13 имами от цялата страна. 

 

В квартал „Изток” хората отричат всички обвинения.

 

От прокуратурата засега отказват повече информация. Разследването се води от няколко месеца.