Още 7 души - на прицела на прокуратурата и ДАНС

Още по темата

На 7 души са повдигнати обвинения в резултат на операцията на ДАНС и прокуратурата срещу прослава на Ислямска държава, съобщи зам. главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от БГНЕС.

 

В рамките на проведени вчера и днес действия са извършени 46 претърсвания, 23 от тях - в Пазарджик. За 24 часа са задържани 26 души. До момента са разпитани около 30 свидетели. Ахмед Муса има повдигнати обвинения за три престъпления.

 

По-рано днес Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение срещу осъдения за радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед  за участие в група, подстрекаваща към война и за налагането на антидемократична идеология. Мярката "задържане под стража" на Ахмед бе удължена на 72 часа.
 

Това не е клетка на Ислямска държава, но можеше да бъде, каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Той посочи, че те са наблюдавали процеса от около половин година. Появили се атрибути на Ислямска държава, призиви за джихад, за участие във военни действия, агресия. Установихме, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти за Сирия и от Сирия към Западна Европа и най-вече започнахме да наблюдаваме началото на опити за набиране на бойци за Ислямска държава, съобщи още Писанчев.

 

 

И председателят на ДАНС, и главният прокурор Сотир Цацаров бяха категорични, че няма данни за българи, които се сражават на страната на Ислямска държава. На обвинените, които са с мярка 72 задържане под стража, ще бъде поискан постоянен арест.

 

Те са Ахмед Муса, Агнел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаяил, Стефан Димитров, Александрина Ангелова. В тази операция са участвали над 40 прокурори и следователи от Пловдив и Пазарджик, над 70 агенти на ДАНС и над 300 служители от МВР