Шефът на ДАНС трябва да проявява активност заради поста си, смята Николай Радулов

 

„Във всичко, което се случва, личи неразбиране на същността на радикалния ислям. Радикалните ислямисти търсят публичност, затова пускат снимки, записи. От тази гледна точка те постигнаха своята цел. Кой знае защо прокуратурата и ДАНС им помагат да я популяризират”. Така бившият главен секретар на МВР и експерт по сигурността Николай Радулов коментира акцията на ДАНС срещу разпространението на радикален ислям в България

 

„Спящи клетки нямаме, защото това значи законспирирана терористична организация и тя нито ще се появява в интернет, нито ще си пуска реклами във Фейсбук”, коментира още Радулов.

 

По думите му службите са на „вълна реклама”. 

Още по темата

 

„Сега се правят бюджетите, упорито се говори, че няколко души се оглеждат за мястото на Писанчев и той трябва да проявява активност. Другата възможност е пълна некадърност и непознаване на материята”, заяви Радулов. 

 

Той обясни, че тези неща се вършат тихо, така че да не създават мъченици. 

 

„Този ходжа е получил много по-голяма популярност с тази акция, отколкото е имал досега”, смята експертът.

 

Журналистът Георги Милков също е на мнение, че арестуваните при акцията търсят популярност и я получават. 

 

„За първи път обаче ДАНС и прокуратурата вадят нещо пред журналистите. Показват снимки, ключодържатели, шапки”, коментира Милков. 

 

Според него е важно обаче дали наистина службите са имали информация, че бойци, отиващи към Сирия, са се отбивали в махалата в Пазарджик, за което намекна и главният прокурор Сотир Цацаров. 

 

„Това вече е нещо сериозно. Тогава наистина ДАНС имат защо да правят акция”, заяви журналистът.

 

Според експерта Радулов нещата стоят по-различно по отношение на западните общества. 

 

„По време на войната в Афганистан срещу руснаците, това бяха хора, произлизащи предимно от гетата в Лондон. Тези хора бяха специално обучени да работят с оръжие. Но след войната те не умееха нищо друго. Това породи този съвременен джихадизъм”, смята Николай Радулов.  

 

Повече по темата гледайте във видеото!