Въпреки това обаче десетки родители са все още на тръни

 

Проблемът с поливалентните ваксини за бебетата вече е решен. Това обяви в студиото на събуди се здравният министър Петър Москов. От другата седмица петвалентните и шествалентните ваксини ще бъдат доставени на личните лекари.


Само преди няколко дни стана ясно, че проблем с ваксините за най-малките няма и необходимите петвалентни такива са доставени. Въпреки това обаче десетки родители са все още на тръни.


„Отидохме при личния лекар, която ни каза, че на децата след първи юни не се отпускат шествалентните ваксини и трябваше да бием четиривалентната ваксина”, обяснява Мария Рукова.


Причината.


„За децата които са родени преди 1 юни 2014 продължава да важи календара където се прилага само 5-компонентна ваксина за всички приеми - и за основна имунизация и за първи, втори и трети прием и реимунизация”, обяснява д-р Радосвета Филипова, експерт в Министерството на здравеопазването.


„Досега в имунизационния календар правехме петвалентна заедно с флуорикс сега се предвижда шествалентна към която се включва и хепатит Б. Фирмите преустановиха вноса на 5 валентната, а шествалентната не е доставена и затова сега въсщност ние давахме 4-валентна ваксина, което от една страна ощетява децата, тези на които поставяме, че не им се поставя една от съставките, тоест нямат защита срещу филуенция тип Б”, обяснява педиатърът д-р Татяна Ралчева.


А именно тази бактерия е основният причинител на менингит, както и на възпаленията на дихателните пътища. Това е и причината родителите да се притесняват особено в разгара на вирусните заболявания.


Проблемът вече е решен, гарантираха от здравното министерство.


„Така че към средата на месец декември ще бъдат имунизирани първите деца и ще трябва допълнително време да бъдат наваксани тези които са изостанали”, обясни д-р Радосвета Филипова, експерт в Министерството на здравеопазването.


От здравното министерсто обещаха, че количествата, които ще се доставят ще бъдат напълно достатъчни за всички.


Повече по темата гледайте във видеото.