Частните болници обмислят масово да сложат край на договорите с частните здравноосигурителни дружества

 

Нова криза заради парите за здраве. Частните болници обмислят масово да сложат край на договорите с частните здравноосигурителни дружества. 

 

Д-р Методи Янков, управител на една от частните болници вече е прекратил договора си с един от частните застрахователи. Повод за това са станали няколко проверки на болницата, които директорът на фонда изискал от НЗОК и Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Инспекции били правени и на други лечебни заведения.  „В 99% от тези проверки отговорите са, че тези суми се взимат без регламент”, коментира д-р Мими Виткова от Асоциацията на дружествата за доброволно осигуряване.

 

Болниците бяха обвинени, че за пациент, който се осигурява задължително и доброволно, взимат пари и от касата, и от застрахователния фонд. Директорите на лечебни заведения обаче отричат за подобна схема и прехвърлят топката обратно към застрахователите. 

 

Застрахователите пък твърдят, че болниците злоупотребявали с битовите условия и се оплакват, че им се налага да плащат 930 лева за кабелна телевизия и интернет за 3 дни престой в болнично заведение.  Други частни болници също са готови да скъсат договорите си. Но и те като застрахователите искат яснота кой ще доплаща недофинансираните клинични пътеки.